Vaše priče

UPAMET BOŠNJACI: Bajrić kontra Kavazovića, politika iz 93 je protiv BiH

Bosanac i društveni aktivista koji je pokrenuo ideju Bosanskog sabora Senad Bajrić reagovao je na teze Reisul-uleme Huseina efendije Kavazovića iznesene u tekstu "Upamet Bošnjaci". Bajrića sve podjeća na 1993 kada je bošnjačka politika kako kaže izdala ideju republike BiH. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Prije neki mjesec na Hayat televiziji govorio o značaju i ulozi afirmacije Bosanstva a sad napada akademika Kurtćehajića koji upravo isto čini.

Neću ovdje iznositi bljuzgotine na čemu i kome Muftija zasniva vjersko bošnjačku naciju u BiH.Nego ću dati svoj komentar o afirmaciji Bosanstva i dati podršku svima onima koji hrabro rade i bude svjest drugima o značaju i ulozi Bosanskog identitetaBosanstvo je sloboda i to univerzalna sloboda zasnovana na ljudskim i građanskim pravima. Bosanac je biti čovjek državljanin čiji legalitet i legitimitet mora da ima i uživa to pravo svaki čovjek državljanin sa pravom glasa

.A jeli ima? Pa nema! A ko ima?

Imaju neki etnički kolektiviteti skriveni pod plaštom religija i njihovih politički stranaka. Pa šta je onda suština afirmacije Bosanstva? Da se vrati bosanskom čovjeku oduzet legalitet i legitimitet kojeg su izvojevali Referendumom 1. Marta 92. kroz Republiku i kroz nezavisnost i suverenost zemlje.

Kako ovdje klercima nije jasno da je Bosanac po nazivu jezika, naziva države multikonfesionalna političko narodna, nacionalna i državna odrednica i da se Bosanstvom ničija etnička i vjerska prava ne negiraju niti se osporavaju. Naprotiv, sve je suprotno od toga!

Ovdje je problem udruženom nasilnom zločinačkom poduhvatu etničko- vjerskih naroda gdje je izuzet legalitet čovjeka i prenošen na taj njihov konstituisani kolektivitet, dogovorenoj podjeli kako je BiH, samo njihova i konstitutuvna.

Pa zar mislite da bi Dodik, Čović, Izetbegivić lideri klerikalnih kolektiviteta bili na vlasti "sto" godina i piš... po nama građanima da je izborni proces legaliteta na čovjeku a NE etničko vjerskom kolektivitetu.

Čiji su članovi predsjedništva, čiji zastupnici i poslanici, sigurno da znate? Ne nisu bosanski. Čiji kolektiviteti su se proglasili čak i nacijama. Ako je nacija po UN-u = država a jest, onda nije teško zaključiti koji je njihov strateški program i cilj. Znači Bosanstvo je postojalo, ako hoćete opjevano sevdahom, etno i Roken-rol muzikom. Ali su na Bošnjačkom Saboru 93 "SDAIZ 93  " izvršila denacionalizaciju državnog političkog naroda i izdali Republiku.

Sa kojim činom rušenja prefiksa Republike u nazvu države su jedino mogli srušiti bosansku naciju pa sa tako "patriotski" i klerikalno sa jednog izvršili podjelu na tri politička naroda i tri nacije. S tim su stvorili preduslove uz fašizam, nacizam, dominaciju i segregaciju, manipulaciju sve na dezintergraciju i konačnu podjelu i disoluciju države BiH.

To je ono o čem zbori Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić da je "bošnjaštvo" kao takvo jednako opasno za BiH kao i konstitutivno Srbstvo i Hrvatsvo sa esplicitnim legitimitetom i legalitetom i sa njihovim božanskim pravom na vlast i državu.

Neka se BiH Ustavno uredi kao i svaka napredna demokratska država EU i svijeta, odgovorno tvrdim da te frizirane etno- vjerske nacionime niko ni pominjat neće niti će koga oni zanimati.YU su pogrešnom politikom srušili stratezi kroz autokefalnu crkvu Srbije i Srbi  a BiH na uzor pogrešne politike srušit će "Bošnjaci" B93.

Povezani članci