Politika

Bosna i Hercegovina ostaje bez najmanje 70 milijuna eura bespovratnih sredstava koje je trebala dobiti s početkom jeseni iz fonda predviđenog za Plan rasta za zapadni Balkan jer se političari u toj zemlji nisu uspjeli usuglasiti o programu reformi na kojem inzistira Europska komisija.

Slučajevi Jahorina i Vareš moraju se odvojeno promatrati, poručuje u otvorenom pismu načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, nakon što je Ustavni sud BiH poništio sporne odluke entitetskih vlada o prenamjeni šumskog zemljišta.

Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH će na dan kada je grila u ratu zatvoriti svoja vrata ako hitno ne budu poduzeti konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja. 

Predstavnici RS-a u državnim institucijama ovih dana su pokazali da su građani i njihova imovina za njih samo taoci destruktivne politike kojom BiH žele prikazati nefunkcionalnom državom.Bez ikakve želje da pomognu u gašenju požara oko Gacka svojim su izjavama samo raspirivali nove mržnje.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora (UO) Vijeća za implementaciju mira (PIC) navode da se nedavnim objavljivanjem Izbornog zakona Republike Srpske i Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi u Službenom glasniku Republike Srpske nastoje uzurpirati nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) i stvoriti paralelni zakonski okviri.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi se na sjednici zakazanoj za danas trebao, u drugom krugu, izjasniti o Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH - smjenu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića, čiji su predlagač poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Bh. zvaničnici novac iz državne kase, onaj koji sasvim sigurno nisu zaradili, troše nemilice, ali rasipništvo njihovo niti iznenađuje niti koga zanima Političari troše šakom i kapom, građani preživljavaju. Budžetskim novcem se u Bosni i Hercegovini plaćaju računi po restoranima, popravljaju se zubi i uređuju frizure. Zato su državni finansijski revizori noćna mora mnogih u institucijama BiH.

Bošnjački izaslanici više od tri mjeseca ne dolaze na sjednice zbog protivljenja raspravi o prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH. Ta je činjenica bila i glavna tema informativnih emisija na RTVHB, medijskoj kući pod patronatom Čovićevog HDZ-a.

Ministrica za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević potpisala je danas ugovore za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u svrhu samozapošljavanja i zapošljavanja branilaca i članova njihove porodice tuzlanskog kantona za 2024. godinu.