Politika

Završeno je saslušanje Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA koji je danas u prostorijama SIPA-e ispitan zbog prijave prema kojoj se tereti "za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti".

Španjolska, Irska i Norveška službeno će priznati palestinsku državu, unatoč bijesnoj reakciji Izraela, koji se nakon sedam mjeseci sukoba u Gazi našao u sve većoj izolaciji.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić bio je gost Dnevnika 2 Federalne televizije, a na početku je govorio o značaju usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kazavši da je za našu zemlju važno, prije svega, da je sjećanje na Srebrenicu uvršteno u kalendar UN-a.

Svako malo neka odluka poput prošlotjedne UN-ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici ili obljetnice povijesnih događaja poput proboja preživjelih logoraša iz ustaškog logora u Jasenovcu, nekim političarima u regiji posluži kao žigica za potpalu novih verbalnih požara.

Mi nismo dobili izbore na obećanjima da ćemo biti isti kao ovi prije nas, a pogotovo ne gori od njih. Obećali smo da ćemo biti puno bolji. 

"Principijelno i dosljedno, već duže vrijeme naglašavam da zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe nezavisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudija Ustavnog suda BiH. Za sudiju Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima", kazao je u ponedjeljak predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović komentarišući glasanja o izboru sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH.

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako je proračun BiH jako bitan, prevažan, te da će u ovoj sedmici pokušati organizirati sastanak svih stranaka koje zajedno participiraju u vlasti kako bi se vidjelo kako dalje upravljati ovim procesom kako bi se uspostavio normalan rad.

U Sarajevu je održana sjednica Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Iako je sjednica poćela u 11 sati, saslušanje direktorice Instituta za mjeriteljstvo BiH Milice Ristović-Krstić počelo je sat i pol vremena kasnije.

Poreska uprava Republike Srpske uvodi novi sistem fiskalizacije, sa kojom će imati uvid u sve fiskalne račune svih registrovanih preduzetnika, što ranijim sistemom nije bilo moguće.