Kultura

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za rušenja nacionalnog spomenika "Ćuprija" (poznatog i kao Inat ćuprija) u Stocu.

Pjevač kultne sarajevske grupe "Regina" Davor Ebner registrirao je ime Regina u Institutu za intelektualno vlasništvo. U intervjuu za Fenu Ebner kaže da je to pokrneuo vođen mišlju da se Regina vrati u Sarajevo.

Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo izveo je sinoć, na sceni HNK Split, plesno-kazališni komad "Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?"

Prvi Travnik Fashion Weekend će se održati u petak, 10.05.2024. godine u Centru za kulturu općine Travnik sa početkom u 20:00 sati.

Ples svoje korijene vuče još iz davnina, od prapovijesti, preko vremena Starih Egipćana pa sve do ere Starih Grka i Rimljana.

Iako je preko društvenih mreža bio bojkot, Lepa Brena je sinoć, održavala svoj prvi koncert u sarajevskoj Zetri u okviru bh. turneje “Imam pesmu da vam pevam”.

Kosovska umjetnica Doruntina Kastrati i skulpturalna postavka „Zvone tišine metala i kože“ nagrađena je „Posebnim priznanjem za državno predstavljanje“ na svečanosti 60. Međunarodne izložbe umjetnosti na Biennalu u Veneciji.

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na čuvenom Univerzitetu Columbia u New Yorku, objavila je kako je njena nova knjiga "Tri ljeta" dosegla prvo mjesto najprodavanije knjige u Sjedinjenim Američkim Državama za djecu na listi najprominentnijeg lanca knjižara "Barnes & Noble".

U okviru četverogodišnjeg projekta "Kultura i kreativnost za zapadni Balkan" (CC4WBs) koji implementiraju UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a finansira Evropska unija, objavljen je drugi Javni poziv za dodjelu grant sredstava za institucije kulture, organizacije i pojedince sa ukupnim budžetom od 1,9 miliona eura.

Redatelj Dalibor Matanić večeras je u Facebook-statusu priznao da se na neprimjeren način ponašao prema kolegicama, zbog čega je izgubio unosne poslove, te je poručio kako se kaje za svoje postupke. Vijest je odjeknula društvenim mrežama, a zatim i medijskim prostorom.