Kultura

Koreografkinja bh. porijekla Fahira Hasedžić preminula je u junu u Engleskoj. Vijest o njenoj smrti objavio je na Facebook profilu njen sin Elvir Hasedžić.. Ostat će upamćena kao osoba koja je udahnula ljubav prema folkloru generacijama mladih ljudi porijeklom iz BiH, koji žive u Engleskoj.

Manifestacija "Dani kosidbe – Kupres 2024." završena je u nedjelju, a titulu kosbaše ponio je Vinko Čičak - Vinara iz Kupresa.

Bh. glumac i književnik Feđa Štukan, koji je trebalo da gostuje na festivalu Krokodil, priveden je danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

Banjalučanka Katarina Nikić, studentica četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, smjer grafički dizajn, osvojila je nagradu "C-IDEA Design Award", na svjetskom takmičenju u dizajnu, i to u studentskoj kategoriji vizuelnih komunikacija, čiji je plakat "Pokojnik" bio među pet najboljih u svijetu.

U Kantonalnoj bolnici Zenica sinoć je u 63. godini života zauvijek prestalo kucati srce velikog čovjeka i glumca Harisa Burine.

Ljudski.ba donosi plesnu ekskluzivu. Naime, dana 01. i 02.06. 2024. godine, u toplom Mostaru, održan je V. Internacionalni plesni festival „Mo-Stars Open Dance Fest 2024“.

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za rušenja nacionalnog spomenika "Ćuprija" (poznatog i kao Inat ćuprija) u Stocu.

Pjevač kultne sarajevske grupe "Regina" Davor Ebner registrirao je ime Regina u Institutu za intelektualno vlasništvo. U intervjuu za Fenu Ebner kaže da je to pokrneuo vođen mišlju da se Regina vrati u Sarajevo.

Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo izveo je sinoć, na sceni HNK Split, plesno-kazališni komad "Sjećaš li se...Sjećaš li se Dolly Bell?"

Prvi Travnik Fashion Weekend će se održati u petak, 10.05.2024. godine u Centru za kulturu općine Travnik sa početkom u 20:00 sati.