Vaše priče

Vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva i član Upravnog odbora KCUS-a dr. Dragan Stevanović poručuje da nije vrijeme za slikanje, kada je u pitanju otvaranje kapije KCUS-a koja je bila zavarena u mandatu bivše direktorice Sebije Izetbegović.

Među srpskim dobrovoljcima u Ukrajini, koji ratuju na strani Rusije je i 41-godišnji Boris Pećanac. Rodom je iz Bosanskog Petrovca, ali u Banjoj Luci je proveo posljednjih 25 godina.  

Prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH visokom predstavniku Chrtistianu Schmidtu uputio je Suad Đozić ispred udruženja ReSTART.

 

Nepopravljivi jugonostalgičar i iskreni antifašista Mario Vujević na sebi svojstven način prisjetio se zasjedanja AVNOJA I Dana Jugoslavije. Sa porukom da ne zaboravimo i da ne mrzimo njegov tekst uz prigodnu pjesmu prenosimo u cijelosti.

Nakon izjave šefa NIP-a Elmedina Konakovića da su pronašli rješenje kako deblokirati rad dvije komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te da su podlegli pritisku "najdestruktivnije opozicije" koju je ikad vidio, uslijedio je odgovor Mahira Mešalića, šefa Kluba DF u tom domu.

Čelnik stranke Narod i Pravda i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oglasio se povodom smjene Sebije Izetbegović sa pozicije direktorice Kliničkog centra Univerzitata u Sarajevu. 

Njegov post prenosimo u cjelosti:

"Niko bolje o razlozima za smjenu Sebije Izetbegović nije govorio od nje same. 

Jučer je u reakciji na smjenu sama objasnila zašto je trebalo da ode i mnogo ranije. 

Kaže da je vraćala dugove, povećala plate i popravila poslovanje. 

Nijedna jedina riječ o zdravstvenim uslugama, novim programima, edukaciji kadra, usavršavanju, dakle nijedna riječ o postignućima u zdravstvu. 

Nije to ni mogla pisati jer takvih postignuća nije bilo. 

Broj usluga drastično smanjen, mnogo dobrih ljekara protjerano sa KCUS-a, nekoliko klinika zatvoreno, a na usavršavanje su oni hrabriji išli krišom i sve finansirali svojim novcem. 

Novac kojim se hvali posebna je priča. 

Novac je dobijala iz državnih kasa, dominantno iz ZZO KS, tranše su drastično rasle od kad je ona na čelu KCUS-a. 

Neka nam pokaže sopstvene prihode od usluga i novac koji je došao iz drugih izvora. 

Toga naravno nema. 

100 miliona KM iznosila je tranša ZZO doznačena KCUS-u 2015. godine, a 148,5 miliona KM doznačeno je 2022. godine.

Skoro 50 miliona KM godišnje dobijali su više od prethodnika u vrijeme mandata Sebije I. 

Kaže da je povećala plate, a svaki put kad bi Vlada KS potpisivala kolektivne ugovore sa zdravstvenim radnicima opet bi ZZO doznačio KCUS-u više novca za plate, onoliko koliko je potrebno.

2016. godine je ZZO doznačio KCUS-u za plate 64,1 milion KM, a 2022. godine 99,7 miliona KM. 

Platu je povećavala Vlada Kantona Sarajevo. 

Vlada FBiH sa Novalićem na čelu “onako” je dodjeljivala novac KCUS-u nekoliko puta, sve dok su neke druge zdravstvene ustanove kojima je pomoć potrebna zaboravljane. 

Jednom je prilikom suprug bivše direktorice dobro rekao, ima veze i može biti direktorica. 

Pokazala je da ima veze u BiH jer je novac dolazio šakom i kapom sa svih nivoa vlasti. 

Veze u inostranstvu baš i nije dokazala. 

Neću sad o šteti koju je napravila na Medicinskom fakultetu jer doktori koje je sa KCUS-a tjerala po automatizmu nisu mogli predavati studentima.

Na Medicinskom fakultetu koji je apsolutno kontrolisala godinama, al’ eto, neko je uspio da “ukrade” njene diplome i trajno su nestale, duplikata nema, arhive su uništene, a nema ni svjedoka, prava zavjera. 

Doktora manje, usluga manje, klinika manje, edukacije manje (ništa) , novca iz državne kase mnogo, mnogo više. 

Priča o promjeni komisija u slučaju ubistva Dženana Memića, priča o odbijanju liječenja malene Nadin, priče anesteziologa koji su pobjegli sa KCUS-a, priča o respiratorima i još neke priče, poseban su dio. 

Zbog svega navedenog ovo nije obična smjena. 

Laž i strah obilježili su period u kojem je bivša direktorica upravljala Kliničkim centrom. 

Pad koji tiho, u sebi, slavi i veliki broj SDA-ovaca koji su sa nama djelili svoja iskustva.

Pravda koja uvijek stigne, nekad brže, a nekad sporije. 

Pritisak i napadi kroz koje smo prošli zbog ove borbe su zanemarivi zbog činjenice koja je u cijeloj priči najvažnija. 

Nema nedodrljivih".

Ministar odbrane BiH Zukan Helez treba da snosi odgovornost ukoliko njegove izjave nisu osnovane, rekao je danas član zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Safet Softić.  

Bivši premijer Fadil Novalić obrušio se na rukovodstvo OSA-e. Povod je taj što su ova obavještajna agencija navela da nema informacije koje ima ministar odbrane Zukan Helez o vojnim kampovima u RS. Novalić se pita kako to da OSA reagira na izjave Heleza, a ne navode u pismu zastupnika u RS upućeno Kongresu SAD u kojem navode da u FBiH postoje neke terorističke ćelije.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je u intervjuu za izraelski list Haaretz govorio o tome kako se našao na udaru kritika zbog toga što je na početku odbijao komentirati sukob između Izraela i Hamasa, te je istakao da neće žrtvovati rad svoje organizacije “u ime Hamasove agende”. 

Dogovorene igre i predstave ponavljaju se svake godine, kao godišnja doba, glumci i statisti su uglavnom isti, samo su Bakira Izetbegovića u ulozi velikog domoljuba Bošnjaka i zaštitnika Bosne i Hercegovine zanijenili Dino Konaković, Nermin Nikšić, Forto i Vojin Mijatović, koji tradicionalno statira u Banjaluci, tvrdi zastupnik u NSRS Nebojša Vukanović.