Pozitiva

I dandanas naši roditelji, bake i djedovi spominju kako se živjelo u doba Jugoslavije, da nisu puno imali, ali su ljudi pomagali jedni drugima, bili su zadovoljni i sretni te koliko toga je u to vrijeme bilo besplatno, ali i da su svi išli svake godine na more dok je danas mnogim Hrvatima ljetovanje na Jadranu postalo jednostavno preskupo.

Srebreničanin Ahmed Ustić, frizer, motorista i humanista, svake godine učestvuje na moto maratonu povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Kompanija za proizvodnju eksploziva Pobjeda-Rudet Goražde ostvarila je u prvoj polovini ove godine ukupne prihode od 23,3 miliona KM. To je značajan rast u odnosu na prvu polovinu prošle godine kada su prihodi iznosili 18,6 miliona.

Za dva dana će biti održana ceremonija povodom završetka proboja tunela Golubinja, dužine 3.610,3 metra, čime će završiti radovi na iskopu duž lijeve cijevi tunela.

Vodopadi i čistoća rijeke Une, razlozi su zbog kojih svake godine Unsko-sanski kanton bilježi rekordne posjete turista iz svih krajeva svijeta. Turizam je postao jedna od glavnih grana razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine. Benefite imaju skoro svi. Uvjerili smo se u to i u bihaćkoj mjesnoj zajednici Kulen Vakuf.

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina na područjima blizu tisuću metara nadmorske visine zvuči nevjerojatno, osim ako se nalazite na padinama Duvanjskog polja, gdje proteklih desetak godina Ivica Dilber prkosi dosadašnjoj praksi i standardima u vinogradarstvu i pravi „planinsko“ vino.

Legenda kaže da je posljednji kralj Bosne i posljednji srpski despot Stjepan Tomašević Kotromanić na svojoj krunidbi u Jajcu onima koji su došli djelio svoj novac, tj. zlatnike koje je on iskovao. Od tada je prošlo više od 560 godina, a u Jajcu se i danas mogu pronaći Zlatnici Kralja Stjepana.

U Bosni i Hercegovini svaki grad priča svoju priču, pa tako i grad Zavidovići. Jedan od simbola grada i najmlađih spomenika prirode, Tajan, ima niz makadamskih staza i prirodne ljepote koje vode do izletišta Kamenica i Jezera Mašica. Prema riječima posjetilaca, ovaj spomenik prirode jedan je od najljepših prirodnih atrakcija u našoj zemlji.

Zerina Vrabac, mlada plivačka reprezentativka Bosne i Hercegovine osvojila je večeras zlatnu medalju na Prvenstva centralnoevropskih zemalja za kadete koje se održava u Beogradu.

U najtežim trenucima života, rađaju se priče koje osvajaju srca i vraćaju vjeru u bolje sutra. Jedna takva priča, gdje su se životi dvojice ljudi, Adnana Šemića iz Mostara i Željka Mijailovića iz Loznice, spojili u borbi za život.