Pozitiva

Merima Kurtić, poduzetnica iz Tešnja, stoji iza kampanje “Za sve kojima je stalo”, čiji je cilj uključiti što veći broj kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine u aktivnosti obilježavanja januara 2024 - Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma grlića maternice, saopćeno je iz projekta Diaspora Invest.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i predstavnici ASA banke potpisali su danas u Sarajevu ugovor o poslovnoj saradnji na subvencioniranju kamatnih stopa stambenih kredita mladima na području te općine.  

Doktorica Emina Dervišević odnijela je u Bosnu i Hercegovinu prvu Evropsku nagradu u medicini, a tokom svog emotivnog obraćanja kazala je da je ovu nagradu posvetila poginulim doktoricama Azri Spahić i Almi Suljić.

Bugojno dobiva vlastito klizalište. Danas je u prostorijama KSC Bugojno potpisan ugovor za nabavku klizališta u vrijednosti 245.000,00 KM.

Vlada Federacije BiH donijela je danas dvije odluke o usvajaju programa utroška sredstava kojim se međunarodnim aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli dodjeljuje ukupno 3,6 miliona KM za unapređenje avioprometa.

U kampanji "I ti možeš biti ta osoba!" koja je imala za cilj prikupljanje sredstava za uređenje onkološkog odjeljenja UKC Tuzla, a koju je pokrenula Fondacija tuzlanske zajednice početkom novembra, prikupljeno je više do 300.000 KM - potvrdio je Feni direktor odjela za filantropiju i partnerstvo u Fondaciji tuzlanske zajednice Ismet Sokoljanin.

Potpisivanjem ugovora s predstavnicima osam gradova i općina Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je sredstva poticaja od milion KM namijenjenih za subvencioniranje troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području Kantona.

Na ovaj način Vlada ZDK-a nastavlja ulaganja u razvoj infrastrukture za prihvat domaćih i stranih investicija u općinama i gradovima tog kantona. Premijer ZDK-a Nezir Pivić rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što su unutar Ministarstva privrede finalizirali realizaciju još jednog javnog poziva.

- Mi na području ZDK-a imamo 23 poslovne zone. Potpisali smo sporazum sa osam općina i gradova koji su se prijavili na javni poziv te ćemo podijeliti milion KM za podsticaj privredi. Rekli smo da će svakako fokus našeg budućeg djelovanja biti privreda, kazao je Pivić, dodajući da je ZDK kičma privrednog razvoja BiH.

Resorni ministar privrede Samir Šibonjić podsjetio je da domaći i strani investitori u tom kantonu i u BiH imaju, nakon Luksemburga (pet posto), najmanju stopu poreza na dobit (10 posto), zatim najjeftiniju električnu energiju te dobru infrastrukturu u 23 poslovne zone u 12 gradova i općina ZDK-a.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko istakao je kako je pred vlasti, na svim nivoima u državi BiH, stavljena velika zadaća, rješavanje pitanja odlaska mladih i zapošljavanja.

- Mi smo svi u lokalnim samoupravama itekako efikasni da stvaramo uvjete, kako bismo mogli otvarati proizvodne i sve druge poslovne objekte. Tako radimo i mi u Žepču, gdje smo još 1997. otvorili prvu poslovnu zonu XP, a danas, evo, gradimo četvrtu zonu Radovlje, istakao je Zovko.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić podsjetio kako je ovo drugi javni poziv na kojem su dobili dodatna sredstva za ulaganje u poslovne zone u općini Tešanj.

- Jako je važno da nastavimo ciklus ulaganja i investiranja, naročito u pripremi novih lokacija za poslovne zone. Budući da je Tešanj u deset mjeseci ove godine bio općina koja je imala najveći rast poreza koje uplaćuje i prometa na fiskalnim uređajima unutar FBiH, vjerujem da će ovo biti dobra prilika za tešanjske i druge investitore da nastave svoja ulaganja, naglasio je Huskić.

Podršku u sklopu ovog javnog poziva dobili su gradovi Zenica i Zavidovići, te općine Tešanj, Žepče, Usora, Maglaj, Doboj-Jug i Olovo. 

Olimpijski centar "Јahorina" i Skijalište "Mavrovo" u Sjevernoj Makedoniji potpisali su danas sporazum o saradnji, što je ključni korak ka formiranju jedinstvenog ski-pasa.

U bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ je tim na čelu s dr. Mladen Čuturićem uradio koblacijsku tonzilektomiju, čime se potvrdila liderska pozicija ove ustanove  u otorinolaringologiji i hirurgiji glave vrata u našoj državi, a dr. Mladen Čuturić potvrdio status jednog od vodećih stručnjaka iz navedene medicinske grane. 

Preduzetnik iz Bačke Topole Robert Horvat je za Božić sebi i svojim jedanestoro zaposlanih radnika kupio greb-greb srećke u vrednosti od 60.000 dinara kako bi ih iznenadio.