Pozitiva

Sarajka Iman Drugović postala je ponovo državna prvakinja u kickboxingu, šesti put zaredom, na prvenstvu u Bihaću. 

Hercegovina bi uskoro mogla dobiti drugi proizvod sa oznakom zaštićenog porijekla. Nakon nevesinjskog krompira, za gatački kajmak iz mješine pokrenut je postupak brendiranja, sa ciljem zaštite tradicionalne proizvodnje ovog specijalteta.

Na lokacijama u slivu rijeke Vrbas postavljeni su kju-ar kodovi, u okviru realizacije aktivnosti "Via Dinarika - 30 lokacija koje morate vidjeti", saopšteno je iz Turističke organizacije Banjaluka.

Ajdina Osmanovića iz Srebrenika nazivaju čudom od djeteta. Ovaj 12-godišnjak već ima solističke koncerte, brojne nastupe u zemlji, ali i van granica. Zahvaljujući njemu, u maju ove godine će se i u Njemačkoj, među 13 zemalja svijeta, zavijoriti i zastava Bosne i Hercegovine.

Stanari ulaza u ulici Semira Frašte 18 u sarajevskoj općini Novi Grad okupili su se u akciji čišćenja zajedničkih prostora stanovanja, za dobrobit svih stanara posebno djece. Kabasti otpad odvezli su djelatnici KJKP Rad, u okviru njihovih proljetnih aktivnosti.

U selu Mudrike, smještenom ispod Babanovca na Vlašiću, porodica Smaile Mehić njeguje tradiciju proizvodnje vrhunskog kravljeg i ovčijeg sira već više od 150 godina. Njihov eko turizam, poznat kao “Mehić eko turizam”, nudi posjetiteljima priliku da kupe različite vrste sireva, čime su postali omiljeni među turistima koji posjećuju ovo područje u Travniku.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u naredna tri mjeseca neće doći do povećanja cijena plina, iako je došlo do povećanja nabavne cijene plina.

Fondacija „Lidija Topić Bouwen“, koju su obitelj i prijatelji ove poznate bh. slikarice, vajarice i diplomatkinje posthumno osnovali kako bi očuvali spomen na njen veliki doprinos napretku BIH ka europskom putu, od školske 2025/26. godine će najboljoj kandidatkinji iz naše zemlje dodijeliti memorijalnu stipendiju „Lidija Topić Bouwen“.

U okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra nadležne općinske službe su okončale proceduru za mjesec mart uplatom finansijskih sredstava za 32 porodilje.

„Blatina i Žilavka su naše autohtone sorte vina koje nema nitko na svijetu. Vinsku priču Hercegovine trebamo graditi na njima“, rekao je predsjednik Udruge Blaž Andrija Vasilj. Dodao je kako je uspjeh zajamčen ako se s tim vinima bude konkuriralo u svijetu.