Pozitiva

Nakon staklenog vidikovca na Fortici, Mostar bi uskoro trebao dobiti još jedan vidikovac. Riječ je o atraktivnoj lokaciji u Parku prirode Rujište, oko 18 kilometara sjeverno od Mostara.

20. februara ove godine u Travniku je, u blizini Caffe bara Ex-It i Crkve sv. Ivana Krstitelja, osvanuo mural velikom Ćiri Blaževiću, jednom od najprepoznatljivijih Travničana u svijetu.

Dvadesetšestogodišnji Sanin Hanušić koji živi u Austriji, inače porijeklom iz Bijeljine, osvojio je vrh Kilimandžara.

Grad Cazin raspisao je tender za obnovu starog grada Ostrošca, konkretno za sanacione radove na dvorcu Lothara von Berksa, koji se nalazi na istočnoj strani i dominira panoramom nad kanjonom rijeke Une.

- Javna nabavka je otvorena do prve sedmice januara. Do tada ne znamo hoćemo li i koliko ćemo imati ponuđača zainteresovanih za radove, procedura je u toku, kazao nam je Ermin Beganović, direktor Centra za kulturu i turizam Cazin.

Za stari grad Ostrožac planira se utrošiti nešto više od četiri miliona KM u narednoj godini, otprilike po dva miliona od Kantona i Federacije. Prvu fazu finansira Kanton.

- Radi se o sredstvima Kantona i Grada Cazina od 2,3 miliona plus PDV. Sredstva od Vlade Federacije, koliko znam, još nisu doznačena Gradu Cazinu. Kada se to desi, uslijediće i druga javna nabavka za koju se nadamo da će biti realizovana u 2024. godini, istakao je Beganović.

Oba projekta se odnose na dvorac Lothara von Berksa, a prema procjenama koje su izvršene još 2018, za revitalizaciju ovog objekta potrebno je između šest i osam miliona maraka.

 Prije desetak dana iz Vlade USK-a doznačeno je i 30.000 KM za izgradnju ekološkog sanitarnog čvora na lokaciji nacionalnog spomenika stari grad Ostrožac, što će unaprijediti uslove boravka svih posjetilaca i turista.

Grad Cazin u 2024. ovdje namjerava izgraditi i 60 kvadrata montažnog objekta, u kojem bi bili turistički ured, suvenirnica i ugostiteljski objekat za posjetioce. Nakon što se realizuju svi ovi projekti, Ostrožac će, kao jedan od najznačajnijih kulturno-historijskih simbola Krajine, postati još jedan dragulj u turističkoj ponudi USK-a.

 

Britanski Daily Mail objavio je na svom portalu reportažu iz Sarajeva predstavljajući glavni grad Bosne i Hercegovine kao atraktivno odredište za turiste.

Za dva petnaestogodišnjaka iz međimurskog mjesta Domašinec, odlazak na ribolov na obližnje jezero pretvorio se u nesvakidašnju dramu. U vodi su ugledali čovjeka koji na prvi pogled više nije pokazivao znakove života.

Mladić iz BiH Alen Kajdić pokrenuo je sa ocem biznis u SAD koji danas vrijedi milione dolara.

Ovaj 26-godišnji momak je prolazeći ulicom u Ženevi u Švajcarskoj ugledao dim kako izlazi iz stana i čuo ženu koja doziva pomoć. Šezdesetogodišnja Srpkinja Ivana iznenada se našla u plamenu i nije nikako mogla da napusti svoj stan.

Na zagrebačkom Sljemenu sinoć je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija za porodicu Zec koja je ubijena prije 32 godine na ovom lokalitetu.

Finski nacionalni avioprevoznik “Finnair” poslao je Vladi Republike Srpske inicijativu za uspostavljanje komunikacije i saradnje koja bi trebalo da rezultuje uspostavljanjem direktnih letova između Banjaluke i Helsinkija. 

Inicijativu je Vlada razmotrila da današnjoj sjednici i zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da uputi pismo generalnom direktoru avio kompanije "Finnair" za uspostavljanje komunikacije i saradnje, da aktivno učestvuje u razgovorima sa ovom finskom firmom, kao i da redovno informiše Vladu Republike Srpske.

Kompanija je prije nekoliko godina stavila fokus na naš region i uspostavljanje letova iz Helsinkija, prije svega zbog potražnje putnika iz Azije jer imaju razvijenu mrežu direktnih letova za taj dio svijeta

Prevoznik trenutno obavlja letove iz Helsinkija za Zagreb, Ljubljanu, Dubrovnik i Split, prenosi Mondo.