Nauka

Učenici Richmond Park Međunarodne osnovne i srednje škole Tuzla ostvarili su izuzetne rezultate, osvojivši ukupno sedam zlatnih, sedam srebrnih i osam bronzanih medalja na 15. međunarodnoj olimpijadi naučnih projekata BOSEPO, koja je održana 8. i 9. decembra u Sarajevu.

im STEM Academy Junior iz Tuzle, u zahtjevnoj World Robot Olympiad (WRO) 2023 takmičarskoj sezoni, uspio je zadržati vodeću poziciju među zemljama regiona u okviru svjetskog takmičenja World Robot Olympiad 2023 Panama.

Na Balkanskoj olimpijadi iz Informatike, održanoj od 29. oktobra do 3. novembra u Mariboru (Slovenija), predstavnici Bosne i Hercegovine, informatičari iz Sarajeva osvojili su dvije medalje.

Jedan od najvećih svjetskih izdavača naučne literature ELSEVIER BV objavio je 4. oktobra ažuriran popis dva posto naučnika na svijetu s najvećim uticajem citiranosti.

Tim naučnika sa Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) Univerziteta u Sarajevu uradio je i bosanskohercegovačkoj javnosti predstavio prvu 3D rekonstrukciju lica, izgleda čovjeka iz perioda srednjovjekovne Bosne, a na bazi genetičkih informacija iz arheoloških uzoraka.

Anela Arifi je uspješna mlada Tuzlanka koja je na doktorskim studijima u SAD-u. Inžinjerka je u dvije oblasti – u polju energetskog inžinjeringa i internacionalnog razvoja.

Prvi crnogorski satelit “Luča” biće lansiran tokom 2024. godine, saopštio je odlazeći premijer Dritan Abazović.

Tuzlanka prof. Adisa Azapagić primila najprestižniju nagradu "Davis Medalja" od Institucije za inženjera hemije (IChemE) kao priznanje za njen izuzetan doprinos u ovoj oblasti.

Festival Mikser, u partnerstvu sa proizvođačem nameštaja NUNC iz Hrvatske, pokrenuo je specijalno izdanje regionalnog konkursa Mladi balkanski dizajneri: "Ovde i sada - Hibridna rešenja za savremeni život, rad, razmjenu i igru". Internacionalni žiri čine renomirana imena na međunarodnoj i regionalnoj dizajn sceni – Marva Griffin, Henriette Waal, Jelena Matić, Nikola Radeljković i Maja Lalić.

Studenti sa sedam univerziteta iz Bosne i Hercegovine su na drugom Good HACKathonu u Sarajevu pokazali svoju kreativnost, znanje i inovativnost, te su na takmičenju u pronalasku digitalnih inovativnih i društveno odgovornih rješenja ponudili svoje aplikacije i pokazali da mogu biti akteri projmene u svim sferama obrzovanja u Bosni i Hercegovini.