Nauka

Općina Travnik kao prva općina u Bosni i Hercegovini je eliminirala potrebu za tiskanjem CIPS dokumenata u svrhu rješavanja općinskih administrativnih postupaka.

Sveučilište u Mostaru (SUM) na najnovijoj Times Higher Education svjetskoj rang-ljestvici u najvažnijemu 17. cilju pozicionirano je od 201. do 300. mjesta od 2031 institucije te je time ostvarilo najznačajniji uspjeh Sveučilišta u Mostaru od svoga postojanja i nalazi se u društvu u društvu tri posto najboljih sveučilišta svijeta.

Učenici iz Bosne i Hercegovine na Genius olimpijadi u New Yorku osvojili su zlatnu i srebrnu medalju.

Mostarski poduzetnik Igor Krezić poznat je kao suosnivač NSofta, globalno najuspješnije IT kompanije iz Bosne i Hercegovine te nakon toga i kao CEO Rolle, jednog od najperspektivnijih startupa u našoj regiji.

 

Građani Bosne i Hercegovine trebaju biti potpuno mirni, stabilni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH – poručio je u Konjicu zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH i ministar obrane BiH Zukan Helez prilikom posjete tvornici ''Igman'' Konjic.

Svjetska rang-ljestvica inovativnih sveučilišta, WURI (The World University Rankings for Innovation), objavila je svoju ljestvicu za 2024. godinu, prepoznajući institucije koje se ističu inovativnim pristupima obrazovanju i društvenim doprinosima.

Na evropskoj konferenciji EMDR-a (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) u Dublinu, profesoru iz Bosne i Hercegovine, Mevludinu Hasanoviću, dodijeljena je nagrada "David Servan-Schreiber".

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 1.500 stipendija studentima Hrvatima izvan Hrvatske za akademsku 2023./2024. što je 350 stipendija više nego lani, ukupno će za njih isplatiti 2. 250.000 eura.

Mladi inovatori iz Vogošće Aldijana Hodžić i Mirza Avdić osvojili su drugo mjesto na takmičenju 'Youth Innovation Award 2023'. Njihov zajednički inovativni poduhvat Hybri, tehnologija grijanja vode korištenjem solarne energije.

Ovo je Semiru Osmanagiću članstvo u petoj akademiji nauka. Ranije je primljen u Akademiju prirodnih nauka iz Moskve.