Vaše priče

NE PODJELAMA U BIH: SDA ne smije s ruskim igračima praviti torove, Osmančević iz Švedske poslao glasnu poruku

Vrijedan i uporan u želji da pomogne kako bi se za sljedeće izbore u BiH registrovalo što više glasača iz inostranstva Edin Osmančević iz Švedske aktivan je i po pitanu iznošenja stavova o aktuelnim dešavanjima u BiH. Ovaj Banjalučanin upozorava na politiku HDZ-a i pokušaj pojedinih predstavnika u EU da spase etnonacionalne politike i podjele u BiH.

Čović je svojom politikom obesmislio pluralizam unutar hrvatskog naroda a od HDZ-a i HNS-a načinio sektu i kartel čijom politikom se hrvatski narod značajno reducirao unutar BiH!

Čović hrvatski narod pretvara u HDZ-ovu stranku uz pomoć večine članova Crkve i zvanične politike Republike Hrvatske što je pogubno za hrvatski narod.

Zato bh. građanskoj opciji lukavo servira epitet ” bošnjacke strane ”. Od pomena ” građanske države” HDZ predstavnicima se die kosa na glavi i čine sve kako bi je diskreditirale!

Zato često čujete ove nebuloze; "Postoji realan strah da bošnjačke stranke, što najavljuju neki pretendenti na uspostavu unitarne države, izaberu svoje Hrvate u županijske skupštine i ovladaju trećinom hrvatskog kluba u federalnom domu naroda. Uz već postojeću dominaciju u ostalim klubovima, bošnjačka politika bi tako potpuno ovladala Federacijom. To bi bio sunovrat daytonskih procesa i produbljivanje krize koja je ionako eskalirala. Vjerujem da će biti dovoljno mudrosti kod bošnjačke politike pa i Islamske zajednice da ne naruše onaj minimalni etnički segment u izbornom procesu koji obuhvaća svega 2,5 posto pozicija, a odnosi se na članove Predsjedništva BiH i domove naroda, gdje je važno legitimno nacionalno predstavljanje".

Baš u ovoj izjavi krije se sva pogubnost politike za koju se zalaže. BH politici su potrebni odgovorni i kvalitetni političari a ne čobani i njihovi torovi!

Matrica je ista: treba unijeti strah od drugog i drugačijeg i potreban je”masovan izlazak Hrvata na izbore, a pozvat će na suradnju i sve druge institucije Hrvata, od akademskih, vjerskih do kulturnih i iseljeničkih. ” Nakon izbora očekuje brzu uspostavu vlasti na svim razinama? Isto kao što je to radio i do sada?

U toj politici mu pomaže i zvanična SDA politika legalnog predstavljanja. To je matrica na koju građnska opcija nikad neće pristati.

U tom kontekstu je i sastanak sa povjerenikom za proširenje EU, Oliverom Varhelyjem , koji je upućen predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku!!

Radi se o posljednjem pokušaju dalje etnonacionalne podjele zbog čega je odabran Orbanov igrač!

Vrijeme je da ljudi iz SDA to shvate! Ne pristajemo na torove i legalna predstavljanja o čemu se jasno izjasnila i EU!

Povezani članci