Politika

PAMTI PA VRATI: Dragan Čović vraća dug Borjani Krišto iz zatvoreničkih dana, želi vladati iz sjene

Borjana Krišto će umjesto stranačkog šefa Dragana Čovića izaći u utrku za člana Predsjedništva BiH.

Čović je jedan od rijetkih političara koji je veliki broj žena imenovao na značajne funkcije pa je tako Krišto već godinama na različitim značajnim pozicijama. Trenutno su u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš i Lidija Bradara. Pendeš je bivša ministrica odbrane BiH, dok je Bradara u HDZ-u još od 2000. godine i redovno je bila u parlamentarnim klupama na svim nivoima.

Čović veliko povjerenje ima i u ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Milićević koju je 2015. godine predložio na ovu funkciju. Tada šira javnost nije znala za Milićević. No, sa Čovićem je veže jako prijateljstvo.

Kada je Dragan Čović uhapšen u novembru 2006. godine, Sud BiH je za njegovo puštanje da se brani sa slobode odredio kauciju od 3,1 miliona KM.

Tada su u pomoć priskočili Milićević, Krišto, te još deset ministara i visokih dužnosnika i založili svoju imovinu kao garanciju kako bi Čović izašao iz pritvora.

Tada su imovinu založili i Niko Lozančić, Miroslav Ćorić, Dinko Slezak, Mila Gadžić, Vlado Čuljak, Brana Kolobarić te Čovićevi prijatelji i rodbina.

Dragan Čović bio je osuđen, a kasnije i oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i ovlasti, korupcije i drugih sličnih kaznenih djela u vrijeme kada je bio ministar finansija Federacije BiH.

Povezani članci