Politika

ČOVIĆU SKOČIO PRITISAK: Zbog Komšića lider HDZ nije na sastancima u Briselu, sastanke su izbjegli još neki političari

Počeo je sastanak u Briselu koji je za lidere parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine organizovao prvi čovjek Evropskog vijeća Charles Michel. Prema fotografijama sastancima ne prisustvuje lider HDZ -a iako je stigao u Brisel.

Iako je najavljivao da neće ići u Brisel, Dragan Čović je otišao u evropsku prijestonicu, ali ga na fotografijama nema. Kako je potvrđeno iz više izvora, Čović se ne osjeća dobro i ostao je u hotelskoj sobi. 

Prve informacije govore da ima problema sa pritiskom. 

A pritisak i to medijski se pravi već nekoliko dana. Mediji bliski HDZ -u raspisali su se ovih dana kako se Čović ni pod koju cijenu ne smije sjediti u istoj sobi sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

- Posebno je sporno da su u očitom miniranju ishodovanja bilo kakvog sadržaja ovoga okupljanja pozvano i tročlano Predsjedništvo BiH. S obzirom na to da tamo sjede i dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva Šefik Džaferović, ali i Željko Komšić koji je nominalno dobio više bošnjačkih glasova na izborima nego Šefik, piše HMS.

U tekstu se dalje navodi da taj potez doslovno predstavlja prst ravno u oko predsjedniku HNS-a BiH i HDZ-a Draganu Čoviću, ali i svim Hrvatima u BiH, koji se ponovno nalaze pred teškim izborom. U slučaju pak da se Čović na pojavi s predsjednicima petnaestak stranaka te trojicom članova državnog vrha, od kojih je jedan najmanje primjer rušenja Daytonskog sporazuma, ponižavanja Hrvata i izazivanja krize, onda će se sigurno ponovno naći pod udarom EU, Zagreba, te probošnjačke javnosti i medija.

A on zbog vlastitog naroda, ali i osobnog digniteta ne smije biti na istom sastanku sa Sejdom Komšićem. To bi bio njegov poraz. Ovako ako se suprotstavi i pokaže da su važna načela, a ne samo politički pragmatizam, a po čemu je naširoko poznat, ‘riskira’ postati pobjednik kod vlastitog naroda. A to je u suštini i najvažnije.

Prema fotografijama iz Brisela većina lidera se odazvala, a predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ranije je najavio izostanak. Također, sastanku ne prisustvuje ni predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Kako je ranije najavljeno, na stolu je potpisivanje dokumenta o ključnim pitanjima za BiH koji bi trasirali naš put ka EU. Ideja domaćina je, navodno, pokušaj vraćanja evropskog puta BiH u fokus interesovanja domaćih lidera.

Kako će ko put Brisela, jučer je bilo jedno je od ključnih pitanja. Predsjednik SNSD Milorad Dodik jutros je iz Banjaluke poletio za Brisel avionom Vlade Republike Srpske. Zvao je i opozicionare, ali nisu pristali. Dodik je pred put rekao da ne očekuje ništa posebno od sastanka lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta.

“Mislim da je ovo nešto na brzinu okupljeno, ne znamo još ni format ni šta se tu hoće. U suštini po onom našem sistemu ako nešto prođe, proći će, ako ne prođe neće”, rekao je Dodik za RTRS pred put u Brisel.

Mnogi su, ipak, put u Brisel propustili. Razlog za to je format planiranog sastanaka, ali i prijedlog izjave koju bi svi učesnici trebali potpisati.

Naime najmanje tri tačke u izjavi posebno su sporne liderima iz Republike Srpske. Odnose se na kvalifikaciju dešavanja u Ukrajini, poštovanje odluka Ustavnog suda, ali i odnosa prema institucijama Bosne i Hercegovine.

Povezani članci