Vaše priče

BIOLOGIJA JE EGZAKTNIJA OD ISTORIJE: Napukli Dodik će se raspasti prije nego Bosna i Hercegovina

I ovih dana, po ko zna koji put, bh. Vožd izjavljuje kako "BiH ne postoji kao suverena država“, što je samo nastavak njegove sage o raspadu BiH „na njene sastavne dijelove“, koji je, kako tvrdi, istorijski nužan i neizbježan. 

Piše: Esad Bajtal

Zanemarimo lagariju da je BiH „sastavljena“. Upravo obrnuto, dejtonski je samo administrativno „podijeljena“ na entitete.

 A besmislicu o istorijski nužnom raspadu, negira puka činjenica da nema nužde u istoriji koja je potpuno otvoren i prognostički apsolutno nepouzdan fenomen. 

U pogledu prognoze raspadanja Biologija je mnogo pouzdanija nauka od Istorije. Čak sasvim – pouzdana. I apsolutno nepogrešiva. U svojoj nepogrešivosti ona nas uči da će se, kad za to dođe vrijeme, raspasti svako od nas. Pa i odavno napukli Milorad Dodik.

 I da će se njegovi sastavni dijelovi raspasti na svoje sastavne dijelove. A dijelovi tih dijelova na još manje. A onda i oni na dijelove svojih dijelova. I tako beskonačno. Ad infinitum. Sve do zemnog praha bosanskog, s kojim će (ako ne pobjegne u Petersburg) ostati vječno pomiješani. Samo je to sigurno. 

Sve ostalo je puko bulažnjenje  malog aparatčika i politikantski zatucane svijesti zapale u kučine srednjovjekovne nedozvanosti i patološkog etno-autizma.

(Odlomak iz dnevnika za beogradski Danas od 13. do 20. jula, 2022.)

Povezani članci