Kultura

FESTIVAL SAVREMENE ŽENE:Sve što se radi treba doći iz srca, budućnosti nema gdje odlučuje samo jedna skupina

Ovogodišnji Festival savremene žene ne bi bilo moguće realizovati bez podrške sponzora koji su prepoznali važnost ovakvog događaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Sponzori Festivala su društveno odgovorne kompanije koje razumiju važnost uključivanja žena u sve društvene procese kao i značaj prilike da upravo one motivišu svojim uspjesima buduće generacije.

Jana Konstantinova, doktorica nauka za razvoj gradova i regija, otvorila je današnje panele u Narodnom pozorištu Tuzla temom Creativity outside capitalism te je u okviru teme prisutnima pojasnila na koji način se okruženje u pojedinim gradovima razvijalo i koliko se ono vremenom mijenjalo.

Sanja Lopar, predsjednica i CEO Lopar International S.A. Geneva kroz temu Od ideje do biznisa pojasnila je svoj put do uspjeha:

"Prva vježba koju morate uraditi jeste da stanete pred ogledalo i porazgovarate sami sa sobom. Bitno vam je naučiti disati, naučiti proći kroz sebe i ono što radite nemojte nikada raditi ako ne dolazi iz srca. Ako pokrećete svoj biznis to mora doći iz srca, vi to morate doživjeti i ako živite to što radite, uspjeh vam je zagarantovan."

Lidija Sejdinović je pričala o tome Kako ovladati javnim nastupom. Lidija je, između ostalog, istakla sljedeće:

"Kada imate bilo koju vrstu javnog nastupa ovladajte uvijek svijesti da su važni oni ispred vas. Ako prodajete svoj proizvod, važan je kupac, trebate da razmišljate šta on želi da čuje. Ako ste edukator, trebate stalno da imate na umu djecu, šta vi to njima prenosite. Važno je šta će to dijete dobiti. Ako čovjek ovlada tom vještinom, onda javni nastup postaje prirodan i ležeran."

Mela Bajrambašić, profesorica klavira u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo pričala je na temu Kako ovladati javnim nastupom te istakla nekolicinu značajnosti:

"Puno puta sam se popela na scenu kao pijanista, ali ovo je prvi nastup u drugoj ulozi koju mi je zapravo dodijelila sudbina. Dan kada sam otišla da se porodim bila sam presretna, ali kada su me pripremali za carski rez osjetila sam bol i taj trenutaksam shvatila da se nešto dešava. U jednom trenutku mi je noga počela odumirati, ali sam samo mislila na to da moram roditi sina. Borila sam se i pored strašne boli samo zbog toga da se moj sin rodi."

Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke kroz temu Gdje smo i kuda idemo publici je istakla sljedeće:

"Kada me pitaju o političkom životu u BiH, kako je biti žena u politici, uvijek kažem treba nam jednostavno više prijateljica i saveznica u svim strankama žena. Mislim da nema budućnosti ona zemlja i ona politika koja se isključivo bazira na odlučivanju jedne skupine."

Prvi dio dana u Narodnom pozorištu Tuzla završen je temom Jednostavno drugačije, koju su publici donijele Sabrina Noack, glumica i teatarterapeut, Njemačka Karin vonKrenner, spisateljica i novinarka, Njemačka, Christina Arndt, glumica i teatarska pedagogica, Njemačka, a Ivan Barbalić, bivši ambasador BiH pri UN, Harvard Kennedy School, BiH bio je moderator.

Na pitanje da li je umjetnost jedini preostali izvor i mobilizirajući faktor za ostvarenje nada i snova, Karin je rekla: "Radeći predstavu shvatile smo koliko je kulturoloških razlika između nas kojih nismo bile ni svjesne, ali kroz umjetnost smo mogle prevazići granice i iskomunicirati mnoge stvari. Ta ljudska povezanost koju donosi umjetnost je jako važna."

Sabrina je istakla nekoliko značajnosti: "Htjela sam da napravim predstavu gdje jedna razumijemo drugu, bez obzira što govorimo različitim jezicima. Međutim, shvatila sam da nesporazumi ipak nisu toliko stvar jezika koliko različitih kultura."

Christina: "Pominjanje rata 1943. godine u predstavi meni kao njemici izazvalo je osjećaj krivice i često i dan danas osjećam stid zbog njemačke historije, posebno zato što se čini da sve isto počinje ponovo i jednostavno ne shvatam zašto. Ne možemo ništa činiti protiv rata, osim ga kroz umjetnost digestirati."

U Pozorištu mladih Kaleidoskop Tuzla prva se prisutnima obratila Rajni Vohra, društvena poduzetnica, trenerica, mentorica, spisateljica i marketinška stručnjakinja, Republika Indija, koja je pričala na temu Women and leadership. Ovom je prilikom istakla značaj odvažnosti kada krećemo u borbu za uspjeh i važnost da se svaki korak radi smisleno.

Alma Ferović Fazlić, direktorica Instituta za muziku, teatar i multimediju Sarajevo na temu Ostati ili otići: život vani i ovdje iznijela je nekoliko važnih argumenata kada je u pitanju ova odluka koja je posljednjih godina postala jedna od najvažnijih, posebno mladim ljudima.

Merima Habibović, vlasnica Selfie Muzeja, BiH, kroz svoju temu Šta nove generacije žele pojasnila je kako trendovi na sebi svojstven način grade nove generacije i koliko tržište u tome može doprinijeti.

Lana Milavić, homeopatija i heilkunst, metabolic coach, BiH, prisutnima je istakla značajnosti na temu Holistički način življenja.

Paloma Bouteux, pluridisciplinarna umjetnica specijalizovana za imersivne i interaktivne instalacije, Republika Francuska, tokom svog izlaganja na temu VR (Virtual Reality) publici je pružila sasvim novo iskustvo doživljavanja virtualnog svijeta i svojim je znanjem dala nadahnuće mnogima koji su bili prisutni.

Ove godine uz Festival savremen žene  su: Turistička zajednica grada  Tuzle, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, Centralno grijanje Tuzla, NLB Banka, OAZA voda, Vispak, Solana Tuzla, Bh Telecom, Bingo, Violeta, Meggle, Impakt, World vision Bosna i Hercegovina, mikrokreditna organizacija Mi-Bospo, AKM, Menprom, cvjećara Čarolija i restoran Zlatnik.

Povezani članci