Vaše priče

DIREKTNO U LICE SATTLERU: Sa riječi na djela, tuži Vladu RS za međunarodnu prevaru o Srebrenici

Delegacija EU u BiH treba tražiti od Tužilaštva BiH da pokrene postupak protiv Vlade RS-a, za krivično djelo medjunarodne prevare. Ovo je dio poruke državnog zastupnika Šemsudina Mehmedovića nakon reakcija iz RS na blog šefa Delegacije EU o Srebrenici.


EU je trebala i treba tražiti pokretanje tužbe protiv Vlade RS zbog Komisije koja je imala za cilj falsificirati činjenice o genocidu i kompromitirati Međunarodni sud.

 Obzirom na napade koje ste doživjeli nakon objave bloga o Srebrenici, pozivam Vas da ne odgovarate riječima već djelima: EU i država BiH trebaju pokrenuti aktivnosti za tužbu protiv Vlade RS i međunarodnih učesnika, te članova Komisije zbog namjere i pokušaja falsificiranja činjenica o genocidu u Srebrenici koju je trebala realizovati Komisija na čijem je čelu bio plaćenik Gideon Grief.
Delegacija EU u BiH treba tražiti od Tužilaštva BiH da pokrene postupak za krivično djelo međunarodne prevare.

Između ostalog, novac kojm je Vlada finansirala ovu Komisiju je čin korupcije u političke svrhe.
Podsjećam Vas, radi se o falsificiranim nalazima i međunarodnoj uroti i prevari “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima.

Godine 2019. Vlada RS, pozvala je Greifa da predvodi komisiju koja je sastavila izvještaj o masovnom ubistvu preko 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih muslimana (Bošnjaka op. a.) od strane snaga bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. godine. Njegovi nalazi, objavljeni prošlog ljeta, naišli su na široku kritiku od strane naučnika, pri čemu je većina kritika bila usmjerena na njegove tvrdnje da masakr nije predstavljao čin genocida i njegovu tvrdnju da „značajan broj posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica pripada ljudima koji su ubijeni van konteksta masovnih zločina.”

U prošlogodišnjem televizijskom intervjuu, Greif je rekao da “broj ne prelazi 3.714 žrtava”, a tu tvrdnju, nakon izbijanja skandala, kasnije je nazvao greškom. Imali smo posla sa dobro planiranom međunarodnom prevarom i urotom i međunarodnim krivičnim djelom i kao takvo treba biti tretirano..

 U novembru prošle godine čelnik te Komisije Gideon Greif je trebao umalo dobiti odlikovanje njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera. Faktori međunarodne zajednice u BiH su sve to posmatraii bez da se poduzimalo mjere kako bi se spriječilo da se uvijek iznova pokušavaju kompromirtirati presude Mđjunarodnog suda pravde.

Napominjem na važnu činjenicu: Novac poreskih obveznika Vlada RS je trošila i za političke interese Srbije. Podsjećam na kraju na ono što je Rosensaft iz Svjetskog jevrejskog kongresa rekao na komemoraciji u Potočarima 11. Jula i pitam šta će EU uraditi da krivična djela Vlade RS i Komisije budu kažnjena?!

CITAT: Menachem Rosensaft iz Svjetskog jevrejskog kongresa izjavio je da je prošlogodišnji izvještaj tzv. Nezavisne komisije o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine potpuno nedopustiv čin i intelektualna i jurisprudencijalna gadost koja poriče nedvosmislene i dosljedne nalaze Međunarodnog suda pravde i brojnih vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da je u Srebrenici počinjen genocid.

Naglasivši da se poricateljima genocida ne smije dozvoliti da i dalje šire svoje laži i besramno pokušavaju prebacivati krivicu na žrtve, Rosensaft je kazao da je baš takav nedopustivi pokušaj bio i prošlogodišnji izvještaj takozvane Nezavisne komisije koju su imenovale vlasti Republike Srpske.

“Taj izvještaj je intelektualna i jurisprudencijalna gadost koja poriče nedvosmislene i dosljedne nalaze Međunarodnog suda pravde i brojnih vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju da je u Srebrenici počinjen genocid“, poručio je Rosensaft.

Povezani članci