Društvo

MEHMEDOVIĆ RASKRINKAO LOBISTE: Struja ne smije poskupiti, Elektorprivreda mora biti u službi građana, a ne izvoznih lobija iz Srbije i Hrvatske

Napokon je neko progovorio i to hrabro na medijsku pripremu za poskupljenje struje u BiH nakon izbora. Učinio je to zastupnik SDA u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović pozivajući sve političare da se ne igraju s narodom.

- Pozivam sve političke subjekte da potpišemo da garantujemo istu cijenu struje i poslije izbora do proljeća! Cijene grijanja, plina, ogrijeva i struje vjerovatno će vještački eksplodirati poslije izbora. To moramo preduprijediti. Nema izgovora za prevare. "Narod je glasao i sad ga mozemo varati i traziti izgovore za povećanje cijena struje" Takav scenarij ne smijemo dozvoliti! Svi znamo da su priče o restrikcijama PR priča kako bi se od građana uzelo i struja prodavala u izvoz gdje su enormno visoke cijene - naveo je Mehmedović

Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ovih dana u medijima iskače kao iz paštete kako bi nam objasnio zašto se građani ne mogu grijati na struju.

– To nije ni ekonomski, ni tehnološki, ni ekološki prihvatljivo – istakao je Andelija.

Pojasnio je da su naši termo blokovi stari i da je njihov stepen iskorištenosti oko 30 posto, što znači da od 1.000 tona uglja samo oko 300 bude pretvoreno u energiju, a ostalo je gubitak.

U drugoj izjavi kaže da će struje u BiH biti, ali je upitna njena cijena.

- Što se tiče EPBiH, struje će biti, ali neće biti za grijanje po ovim cijenama. Preporučujemo građanima neka dobro razmisle kada krenu u investicije za grijanje na struju – kazao je Andelija.

Da je Mehmedović potpuno u pravu otkrio nam je bivši direktor Elektroprivrede BiH a danas trgovac strujuom Amer Jerlagić. Njemu je od građana važnija dobit Elektroprivrede BiH, iza čega se ustvari krije njegova želja da ostvari i ličbu dobit jer je struja koja se izvozi iszuteno skupa.

Ko želi biti objektivan jasno mu je da struja u BiH ne mora poskupiti jer njena proizvodnja ne utiće od vanjskih faktora. Samo je dobit u pitanju.

- Zabranimo izvoz struje do okončanja krize energentima. Nemojmo naše državne resurse koristiti za stvaranje ekstra profita. Znamo da neke srbijanske i hrvatske kompanije žele našu struju kako bi je preprodale uz ekstra profite na evropskim berzama struje. Nemojmo plašiti narod restrikcijama – znamo da se iza toga krije lobi za izvoz struje. Pojeftinimo cijenu struje za kompanije. Pomozimo im. Nemojte reći da vam nisam rekao. Ovdje je u pitanju čast i iskren odnos, istakao je Mehmedović.

U svijetlu dešavanja i lobiranja oko struje neophodno je podsjetiti da su nedavno u BiH bili i predstavnici MMF-a. Njihova poruka je da se ne smanjuju porezne osnove, što znači da bi veće plaće radnika ostale samo san. Trgovci na kriti očigledno dobro zarađuju, vlasti se ne snalaze, a jedino ispaštaju građani. Oni skupo plaćaju nezasitost prvih i nerad drugih.

Povezani članci