Društvo

RADE LI DA SE RAZIĐEMO: Revolucija preko tastature ne smeta Schmidtu i političarima da se igraju s narodom

Na Facebook stranici 50.000 građane za proteste protiv vlasti u BiH odgođeni su protesti najavljeni u Sarajevu. Administratori su samo obavijestili da će više informacija biti dostupno. Prije toga su objavili kako je u Bih narod za dobre analize, a to je ponukano brojnim prigovorima na vrijeme u koje su zakazani protesti.

Umjesto protesta jedan korisnik Branko je putem ove stranice predložio po njemu bolje rješenje od protesta.

- Najbolje da se mirno raziđemo i svako sebi...Ovo više nema smisla...ovo je umjetna tvorevina, napisao je Branko.Očekivano uslijedili su brojni komentari. Očekivano različiti, a najbliži stvarnosti je vjerovatno onaj da se političari narodu smiju kada vide ovakve objave i rasprave. U to se svakako sjajno uklopa i priča da će OHR intervenisati u Izborni zakon i izmjene Ustava F BiH, što je u eter vratilo pominjanje rata. 

Ono što je sigurno Christian Schmidt je već pomogao aktuelnim vlastima. Opet se podiže nacionalni naboj koji odvraća misli od praznog stomaka i sve skuplje potrošačke korpe.
Umjesto na proteste protiv vlasti, sada političari pozivaju da se protestuje protiv OHR -a. Nezadovoljstvo je naravno skoncentrisano samo na jedan diko teritorije, onaj na kojem živi većinski narod.

Ključno je pitanje šta se može učiniti ako Visoki predstavnik nametne Izborni zakon koji je po mjeri HDZ -a i kojim se osigurava legitimno predstavljanje u Domu naroda kao ključnoj instituciji za blokiranje procesa u F BiH. Uz to procurili su podaci da Schmidt želi iz ustava izbaciti pozivanje na popis 1991 što je Dejtonskim mirovnim sporazumom ubačeno kao prepreka legitimiranju rezultata etničkog čišćenja.Aneks sedam nije nikada implementiran do kraja, a etničko čišćenje je nastavljeno mirnim putem, i to na sve tri strane. Sve je manje Bošnjaka i Hrvata u RS -u, Hrvata i Srba u Sarajevu, Tuzli i drugim dominantno bošnjačkim sredinama, kao što je sve manje Srba i Bošnjaka tamo gdje neprikosnoveno vlada HDZ.

Za Brankovu informaciju u BiH se izgleda svakodnevno mirno razilazimo, samo što svi idu na jednu stranu u EU. Možda je Schmidtova namjera da osigura kontinuitet tog procesa jer EU voli radnu snagu iz BiH, kulturna je i školovana, a Turci, Indijci i radnici iz Bangladeša sve su više poželjni poslodavcima u BiH. Tako Hrvatu iz Žepča nije sporno osigurati 1.000 eura plaće za radnike iz Turske. Izgleda ne računa da će Hrvati ostati i tamo gdje su legitimni.

Vrelo je na političkoj sceni koja prijeti da se razbuktaju vatre koje nikome ne nose dobro. One prave već gore, a domaće vlasti, niti OHR se ne sikiraju što gore prirodna prostranstva, a sutra bi i mogli domovi s tim da vatra ne poznaje nacionalnost.OHR bi mogao realizovati Schmidtove namjere Umjesto novog žara mogao bi to biti hladan tuš, koji ipak neće pomoći da se gase požari koji svakodnevno bukte oko BiH gradova, niti će ohladiti cijene koje vrtoglavo rastu. Sve bi se opet moglo svesti na bitku za pozicije u vlasti, a barem do sada smo naučili da je onima u opoziciji jednako dobro kao onima koji imaju moć odlučivanja. Schmidt i domaći političari dobro su plaćeni za haos koji nam prave od života, a građani nek i dalje sjede kod kuće i preko društvenih mreža dižu revoluciju.

Povezani članci