Politika

SAM PROTIV SVIH: Hadžikadić traži ko će s njim pesnicom zaustavili "lomljenje prstiju" za izdaju BiH

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić osvrnuo se na aktuelna dešavanja oko izbornog zakona u BiH. Smatra da je propuštena šansa da se učine bolje stvari, jer nema vizije ujedinjavanja zdravih političkih snaga, što predstavnicima međunarodne zajednice ostavlja prostor da liderima stranaka "lome prste".

Šta znači naznačeni prijedlog izmjene Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika Schmidta? Znači da: smo sve dalje od Evrope, da nas ne važu ista ljudska prava kao za "istinske" Evropljane. Prava građana nisu i neće biti jednaka, prava naroda nisu bitna, bitne su etnonacionalne stranke koje "predstavljaju" narode,. 

Ne postoji bosanskohercegovačka spoljna politika i koncept lobiranja, Evropa pokušava završiti proces etničkog čišćenja koji je rat započeo. Podjela Bosne i Hercegovine još uvijek postoji kao mogućnost u nekim međunarodnim krugovima.

Jedini način da se Bosna i Hercegovina odupre ovakvim potezima koji nas vode nazad u prošlost je da zdrave snage Bosne i Hercegovine osmisle novi društveni dogovor i na osnovu njega formiraju zajednički program za izlazak na izbore i upravljanje državom.

Zbog toga smo prošle godine organizirali sastanke sa više od 10 stranaka, kako bismo postavili sjeme budućeg koordiniranog djelovanja.Tada nismo bili shvaćeni. Nismo ni danas. Jer mnogima je osobni i stranački interes iznad interesa države.

Rezultat: Schmidt zove jednog po jednog "lidera" da bi "dogovorio" ono što su on i njegovi već odlučili. Lomi se jedan po jedan prst. A pesnice nigdje.Zar smo toliko neuki, gramzivi i bespomoćni?

Povezani članci