Vaše priče

VELIKE BRIGE U MANJEM ENTITETU: Braniti Dodika je put bez povratka

Republika Srpska, odnosno njeni zvaničnici, okovana je debelim sankcijama koje uvode Sjedinjene Američke Države, a prate ih Velika Britanija i neke zemlje EU, kroz finansijske blokade.

Trenutno pod sankcijama je kompletno rukovodstvo Republike Srpske, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, predsjednici Narodne skupštine Nenad Stevandić, Vlade Radovan Bukejlović, kao i više ministara u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić, Miloš Bukejlović, Petar Đokić, direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković...  

Pod sankcijama je i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i Nikola Špirić, SNSD -ov kadar koji rukovodi jednim od dva doma Parlamentarne skupštine BiH.
 
Pod američkim sankcijama su i Milan Tegeltija, Dodikov savjetnik, kao i Dodikov sin i kćerka Igor i Gorica...Duško Perović, Savo Cvjetinović. 
 
Američke sankcije nisu zaobišle ni firme koje su u vlasništvu Dodikove porodice, među kojima je i ATV..., ali i ljudi bliski njemu.
 
Sankcije, bez obzira kako ih tumačili u vlasti i nipodašatavali u javnosti, su opasne po Republiku Srpsku i njene građane. Koliko su sankcije teške to je jedino javno, tokom jednog skupštinskog zasjedanja kazala ministrica finansija Zora Vidović, koja je govoreći o budžetu i ispunjavanju finansijskih obaveza izrekla rečenicu: "Mi smo pod žestokim sankcijama...!"

Očito ta rečenica nije doprla do onih u vlasti, koji su okupirani sopstvenim problemima, blokiranjem platnih kartica, poslovanjem privatnih firmi i unosnih poslova, pa su nastavili "inat politiku - ne može nam niko ništa! Inače da su vodili politiku u interesu Republike Srpske, ne bi doveli da ona danas zavisi od Srbije i stranih kreditora, kojih je sve manje... 
 
 Podsjetimo da su američke i još drastičnije međunarodne sankcije trpili i funkcioneri, ali i obični članovi iz Srpske demokratske stranke, kada su bili na vlasti, među kojima je i prvi predsjednik Republike Srpske i presuđeni ratni zločinac koji se i danas nalazi u zatvoru, Radovan Karadžić, kao i njegova porodica, a sa kojim danas želi da se poistovjeti kao ."srpska žrtva" sadašnji predsjednik Republike Srpske.

Za tadašnje zvaničnike RS-a ije bilo dileme, povući se pod pritiskom iz političkog života da bi Republika Srpska opstala i funkcionisala.
 
To je nagonilo "vodu na Dodikovu vodenicu", nekadašnji dašak svježeg vjetra na Balkanu, koji od tada skoro suvereno vlada.
 
Međutim, na povlačenje iz sadašnje vlasti niko ne namjerava, nego sebe poistovjećuju sa Republikom Srpskom, a bolje od kritičara, znaju šta su sve lošeg uradili i zbog čega smo danas najkorumpiranija, najizolovanija,  najzaduženija i raseljena zemlja.

Opravdanje da se svijet udružio protiv Srba ne pije vode. Sadašnji funkcioneri bi trebali, a to su morali već do sada, da se dobro zapitaju kuda to vode Republiku Srpsku, u propast.
 
Priča o samostalnoj državi i blagostanju je u uslovima finansijskog kolapsa teško izvodljiva... A i države u ratu mogu nastati, ali i nestati. Teško da bi se danas ponovo išlo u rov zbog nekih teško izvodljivih ideja koje su glavama pojedinca.

Povezani članci