Vaše priče

OSVRT IZ MOSTARA: Pod zastavom EU, HDZ i... "HB"!?

„Umiljato tele – dvije majke sisa“! Ovom bi se poznatom narodnom mudrošću najbolje dalo opisati političko, a posebno diplomatsko djelovanje Željane Zovko (HDZ).

Piše: FARUK KAJTAZ (Izascene)

Kada je to tako trebalo biti... a bilo je itekako utjecajno i profitabilno, Zovko je bila BH diplomatkinja na itekako važnim međunarodnim adresama. Dogurala je i do UNESCO-a... a onda je okrenula ploču.

Zato, jer joj se moglo i jer joj ljudi od povjerenja i važnosti u Mostaru i Zagrebu - vjeruju.

Sa novom dobro plaćenom funkcijom članice EU parlamenta stigla je i nova – oštrija retorika. Bez diplomatskh rukavica... u nekim slučajevima čak i poprilično skandalozna kada je u pitanju krajnje lapidarno komentiranje stanja u BiH. Posebno politika bošnjačkih političara i stranaka.

Njena „priča“ je puna stereotipa i predrasuda.

Ona je, naravno, samo tehnički predstavnik RH u EU parlamentu, ali je zapravo po stilu svoga ophođenja, a posebno tema kojima se bavi i koje pomno bira i izabira zapravo predstavnik nekakve virtualne Herceg-Bosne!

Valjda zato uz Zovko na zvaničnoj press konferenciji u Mostaru (u BiH) za izbore u EU, (čija članica nije BiH) - stoji zastava EU, HDZ-a, ali i Herceg-Bosne!?!

Spojeno je ugodno s korisnim... Plenkoviću treba dobar odnos sa desnim „ognjištarskim“ HDZ-om naslonjenim na Herceg-Bosnu kao „vječni san“ , dok Čoviću za njegovu „europsku politiku“ treba pouzdana poslanica u EU parlamentu da promovira njegovu politiku i nameće narative.  

Još jedna od pouzdanih žena iz Čovićevog kruga...

Ona je ta koja je zadužena da u Starsbougu drži laganu vatru kako se tema o „hrvatskom pitanju“ u BiH ne bi ugasila. Uvijek je tu da pod tu živahnu vatricu doda pokoju novu cjepanicu u vidu nekakve inicijative, izjave ili „okruglog stola“. A sve to zbog, navodne, „europske BiH“, koju smatra Zovko - želi i zagovara samo HDZ!?

Svi ostali su... lakonski zaključuje Zovko... sa neke druge strane – ruske ili iranske i turske...

Od drveta Željana ne vidi čitavu šumu, pa iako se kao kao snažno i ustrajno bori protiv ruskog utjecaja u BiH „ne vidi“ bliske odnose vlastite stranke sa Miloradom Dodikom!?, koji „ne izlazi od Putina“!? Njeno javno djelovanje je zato većinom selektivno i svedeno na stalno plašenje Evrope nekakvim islamskim ekstremizmom.

Ili pak poticanje novih prijepora...poput guranja Mostara u hrvatsku kulturnu tradiciju.

Ruski utjecaj spominje relativno često, ali nekako više izdaleka...kako ne bi bilo preočito.

Sa neobično visokom dozom arogancije i iz pozicije političarke, koja zastupa drugu državu – članicu EU BiH nudi otvoreno „gotova rješenja“, koja – gle čuda, već godinama promovira HDZ, kao povoljno političko rješenje za BiH.

I uvijek na tragu željenog federalizma...poput onog u Belgiji... pod stranačkom zastavom, zastavom EU, zastavom „HB“, ali ne i BiH, koju je nekada predstavljala!

Ili da malo i ja okrenem ploču!

Postoji li možda neki bivši belgijski ambasador, koji sada zastupa (pod zastavom "svog naroda")  Holandiju ili Francusku u EU parlamentu i kako bi na to reagovale diplomatije tih zemalja da se to kojim slučajem - desi?

Povezani članci