Politika

ZOVKO DIŽE UZBUNU ZBOG DODIKA: Stavlja cijelu BiH na crnu listu

Bosna i Hercegovina je predzadnja na listi za dobijanje novca iz pretpristupnih fondova Europske unije (IPA fondovi).

Blokada je u toku zbog Republike Srpske, zbog projekata koji su blokirani zbog Dodika, ali zbog tih blokada pate i svi građani Federacije BiH, jer jednostavno novac neće doći nigdje, izjavila je za BHRT Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Delegacije za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Europskog parlamenta.

Komentirala je nedavnu posjetu Dodika Rusiji, gdje se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putiom, istakavši da se ona odražava na negativan način.

“Dodik svojim odlascima Putinu stavlja čitavu BiH na crnu listu i na tapet jedne zemlje koja postaje siroče za predpristupne fondove. Onda se blokirajući Republiku Srpsku i blokirajući njega, sve to odražava na čitavu BiH. I ovo što je BiH dobila kandidaturu za EU ništa ne znači ukoliko se ne otvore pregovori”, rekla je Zovko za BHT.

  

Prema njenim riječima, samim tim se ne govori o tome kako BiH ispunjava svoje obaveze, nego šta Dodik radi i zašto to radi.

“Dobijamo pozive na sankcije, doživljavanje čitave zemlje kroz figuru jednog čovjeka i to je jedan veliki problem. Mislim da se s tim mora prestati, da jednostavno vanjskopolitička orijentacija BiH mora biti vidljiva, da je ona proeuropska, proatlanska i da mora biti jamac sigurnosti EU”, naglasila je.

Kazala je da su se prethodni IPA fondovi dogovarali, te da je alokacija sredstava bila po zemljama, a da nad potrošnjom IPA 3 fondova Parlament ima nadzor.

“To su fondovi od 14 milijardi eura koji su podijeljenji po tematskim cjelinama, a ne po zemljama. Tko prije novcu, njegov novac”, kazala je Zovko.

Povezani članci