Politika

BURA U WASHINGTONU: Zovko lobira za Izborni zakon u BiH

Željana Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, članica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama te stalna izvjestiteljica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) za odnose sa SAD-om, trenutno sudjeluje na 87. međuparlamentarnom sastanku Transatlantskog dijaloga zakonodavaca (TLD) u SAD-u.

Misija Izaslanstva EP-a za odnose sa SAD-om započela je u State Departmentu u Washingtonu. Zovko se tamo susrela sa zamjenicom pomoćnika državnog tajnika za Europu i euroazijska pitanja Yuri Kim, te tom prigodom istaknula neophodnu suradnju između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u multilateralnim organizacijama te na području zapadnog Balkana, priopćeno je iz ureda hrvatske europarlamentarke.

Zovko je posebno naglasila važnost zajedničkih napora američke administracije i EU-a u pomoći rješavanju Izbornog zakona BiH jer je to ključno za stabilnost i europske integracije Bosne i Hercegovine.

Upozorila je da je presudno poštivati princip podjele vlasti prema Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu, navodeći također primjer Sporazuma na Veliki petak, koji su oba rezultat uspješne suradnje EU-a i SAD-a te ih, po njezinim riječima, treba očuvati.

Tijekom posjeta State Departmentu, Zovko se također sastala sa zamjenicom pomoćnika tajnika u Odjelu za energetiku Laurom Lochmann. Razmijenile su mišljenja o suradnji Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u području LNG terminala i diversifikacije energije kao snažne potpore energetskoj neovisnosti ne samo Hrvatske već i regije, posebno u kontekstu smanjenja ovisnosti o ruskom energentu.

Današnji radni sastanci zaključeni su susretom s predstavnicima Heritage Foundation i razmjenom mišljenja o republikanskom pristupu i trenutnom globalnom stanju i predstojećim američkim predsjedničkih izborima.

Podsjetimo, ovaj posjet SAD-u označava kontinuirani angažman zastupnice Zovko u jačanju transatlantskih odnosa kroz različite parlamentarne uloge. Zovko je također u ime Kluba zastupnika EPP-a pregovarala na najnovijem izvješću o odnosima EU-a i SAD-a, a koji je usvojen na Odboru za vanjske poslove EP-a ranije ovog mjeseca. Cilj ovogodišnjeg Transatlantskog dijaloga je sagledati zakonodavne planove EU-a i SAD-a te razmijeniti mišljenja o načinima osnaživanja transatlantske suradnje u područjima od zajedničkog strateškog interesa, navodi se u priopćenju.

Povezani članci