Politika

ZOVKO RAZOTKRILA KONAKOVIĆA: Susreti sa HDZ-ovim lobistima u Briselu

Nakon posjete Banjoj Luci i sastanka sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom, uz prateći protokol koji odgovara međunarodnom susretu, a ne susretu dva stranačka čelnika, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković otputovao je u Brisel.

Objavom fotografija Željana Zovko je zakomplikovala briselski put ministru vanjskih poslova BoH Elmedinu Konakoviću. Iako je on lično izbjegavao objavu slika sa Zovko otvorilo se pitanje da li mu je put u brisel organizovala lobistička grupa HDZ-a.

U jednom od sjedišta Evropske unije Konaković je održao niz sastanaka, koji je započet susretom sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, a nastavljen sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom, te HDZ-ovom europarlamentarkom Željanom Zovko i njoj izuzetnom bliskim Davidom McAllisterom.

Zajedničko gotovo svim Konakovićevim sagovornicima jeste činjenica da se radi o predanim lobistima za interese HDZ-a BiH.

Nameće se pitanje zašto je Konaković odabrao baš one zvaničnike koji zastupaju potrebu nametanja „legitimnog predstavljanja“ na način na koji HDZ interpretira tu sintagmu, a ne one europarlamentarce koji se zalažu za uvođenje evropskih demokratskih standarda u ustavnopravni okvir BiH.

Izvori iz Ministarstva vanjskih poslova BiH tvrde da su Konakovićev put u Brisel organizovali upravo kadrovi HDZ-a BiH, predvođeni zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, i to kako bi pokazali da u BiH postoje Bošnjaci koji dijele stavove HDZ-a o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva.

Potvrda tih informacija je i činjenica da je svim Konakovićevim sastancima u Briselu prisustvovao i njegov zamjenik Brkić, iako održavanje sastanaka ministra vanjskih poslova u takvom formatu, koji uključuje i zamjenika, nikada nije bila praksa.

Zanimljivo je također da je Konaković od javnosti pokušao sakriti sastanak sa Željanoom Zovkom, pa je na društvenim mrežama objavio isključivo fotografije sa Davidom McAllisterom.

Konakovićev pokušaj skrivanja tog susreta razotkrila je upravo Zovko, objavom zajedničkih fotografija uz poruku da je sa novim ministrom vanjskih poslova BiH imala „konstruktivan sastanak“.

Povezani članci