Politika

KOJOVIĆ I KOMŠIĆ U KOST: OHR ne može udovoljiti HDZ -u bez posljedica, gdje su ostale probosanske snage

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je informacije koje su se pojavile u javnosti a odnose se na namjeru visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona po željama HDZ-a. 

“Siguran da su građani Bosne i Hercegovine nisu spremni prihvatiti antievropska rješenja koja produbljuju etničke podjele u izbornom zakonu. Schmidt bi trebao dobro razmisliti o tome šta razmatra, i biti siguran da odluka na štetu građana i države Bosne i Hercegovine, ne može proći bez posljedica. Očekujem da se sve probosanske opcije da se jasno očituju o produbljivanju etničkih podjela u izbornom zakonodavstvu BiH”, rekao je Komšić.

O ovome ranije se oglasio i Predrag Kojović iz Naše stranke.

Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrijednostima EU takva bi izmjena protivrječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije, naovdi zastupnik u Predstavničkom domu BiH Predrag Kojović. 

"A to je upravo ono što HDZ hoće, a visoki predstavnik im, izgleda, planira pokloniti. Hrvatski klub u federalnom Domu naroda bio bi, po najavljenim izmjenama, popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutno većine. Naravno da se normalan čovjek upita; ako je primarna svrha federalnog Doma naroda da spriječi kolektivnu i pojedinačnu neravnopravnost i diskriminaciju po etničkoj osnovi, a što se uglavnom događa onima koji su u nekoj regiji manjina, zar nije logično dati jači glas onima koji dolaze iz sredina u kojima su manjina. Ipak. najviše bode oči i srce mogućnost da upravo predstavnik EU suštinskim prihvatanjem HDZ-ovog razmišljanja pošalje užasnu poruku građanima BiH. Svim onim građanima koji sanjaju da će se naša zemlja jednog dana osloboditi ove krimogene i nacionalističke noćne more i postati normalna, građanska država u kojoj smo svi jednaki na svakom pedlju BiH i  jedni druge ne sudimo po vjeri i imenu nego po karakteru i ljudskim kvalitetima", dodaje Kojović. 

Predstavnici ostalih stranaka koje se bar deklarativno zalažu za jedinstvenu BiH i borbu protiv dikriminacije za sada šute. Zašto?

Povezani članci