Politika

KOMŠIĆ ZNA KRIVCE: Ne može BiH u EU dok SNSD i HDZ blokiraju reformske zakone

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da jedinu i isključivu odgovornost za to što BiH ne može dobiti kandidatski status snose HDZ i SNSD. On je istakao da BiH nikad neće ispuniti uslove ni za kandidatski status ni za članstvo u EU, sve dok se, kako kaže, HDZ-u i SNSD-u nekažnjeno dopuštaju blokade prilikom usvajanja reformskih zakona, jer takvo djelovanje prolazi bez sankcija.

"Uvjeren sam da u tom ispunjavajnju uslova HDZ i SNSD ne bi morali niti trebali dati bilo kakav doprinos, osim da ne blokiraju usvajanje zakona. To može biti postignuto jedino značajnim sankcijama pomenutim strankama od strane zemalja EU i same EU", smatra Komšić.

Naglasio je da HDZ i SNSD blokade vrše prije svega u svom interesu jer blokiraju antikorupcijske zakone i žele da na svojoj etnički omeđenoj teritoriji istovremeno blokirati državu i pljačkati građane koje nominalno predstavljaju.

Dodaje da na osnovu svega viđenog u protekle tri godine niko realan i objektivan ne može izvući drugačiji zaključak od onog da su sve političke partije u BiH na jednoj strani, a HDZ i SNSD na drugoj.

"I kada se govori da Bosna i Hercegovina nije ništa uradila u proteklom periodu da se približi Evropskoj uniji, itekako je važno jasno reći ko u Bosni i Hercegovini nije uradio ništa na tome planu, a uradio je sve protiv toga", zaključio je Komšić.

Povezani članci