Politika

(NE)LJUDSKI GEST VIŠKOVIĆA: Za premijera i ministra nema krize, opet sebi povećali plaće

Teška su vremena. Cijene divljaju , a vlast skoro ništa ne radi da ih koliko toliko kontroliše. Pardon, ipak radi, pokazao nam je to premijer RS -a Radovan Višković koji je sebi i ministrima podigao plaću za 10 posto. Mođe se, punjenje budžeta nikad nije bilo bolje, a puine ga oni o kojima Višković i ostali političari ne brinu.

Po novom obračunu osnovna bruto plaća premijera Radovana Viškovića je 7.460 KM ili više od 4.600 maraka u neto iznosu. Statistika je numoljiva, što Višković zaradi za mjesec bez dodatnih priomanja penzioner sa prosječnom penzijom dobije za 10 mjeseci, radnik za četiri.

Kako se u Vladi RS drže striktno zakona kojim se za godine staža uvećava plaća Višković će prosječnog penzionera još preskočiti. Sa svim beneficijama na ruke premijer neće primiti manje od 5.000 KM mjesečno.

- Plaća se uvećava za svaku navršenu godinu staža do navršenih 25 godina 0,3 posto, a nakon navršenih 25 godina 0,5 posto - navodi se u posljednjoj odluci Vlade koja je objavljena prije nekoliko dana.

Koliko su plaće premijera i ministara u Vladi rasle vidljivo je iz poređenja sa 2017. godinom kada je, također odlukom Vlade, predsjedniku određena bruto plaća od 4.000 KM, potpredsjednicima 3.500, a ministrima 3.000 KM, objavio je Capital.

Povezani članci