Politika

TANDEM KOMŠIĆ - MIJATOVIĆ: Za Komšića beskrajno važna Mijatovićeva bitka u RS -u, Mijatoviću što pohvale stižu od onoga ko će opet biti u Predsjedništvu BiH

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske Fronte ponovo je pozitivnim ocijenio ono što Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP -a BiH radi u RS -u. Opet je ponovio kako je beskrajno korisno za Bosnu i Hercegovinu to što radi Mijatović.Iz Banja Luke je stigla zahvala jer je kako sam kaže Mijatoviću važno da to dolazi čovjeka koji je tri mandata predsjednik BiH i koji će nakon okrobra još 4 godine biti predsjednik države.

Pokušaj stalnog spinovanja da je kandidatura Mijatovića za člana Predsjedništva BiH ustvari vjetar u leđa Miloradu Dodiku Komšić je prokomentarisao jedinom logičnom rečenicom.

- To su gluposti! - rekao je Komšić.

Prema njegovom mišljenju realnost je da Mijatović vjerovatnoi nema šanse za pobjedu iako bi volio da se to desi.

- Ali ljudi, ono što Mijatović radi je jedan beskrajno vrijedan proces za BiH. On pravi nešto što bi trebalo da naraste u jednu veliku ideju u RS -u, a ne samo da se mi dičimo time kako nam je stalo do BiH. Ako on uspije u ovome što radi svi ćemo mi imati koristi, i mi ovdje u sarajevu. Zato ga podržavam, zato mislim da radi dobru stvar. Kako Vojin pomaže Dodiku, onaj ko hoće da glasa za SNSD to će uraditi, onaj ko hoće da glasa za SDS, PDP i druge stranke sigurno neće glasati za Mijatovića. Neće za njega glasati ni ko želi Dodika.Vojin Mijatović može podići jednu novu masu i dovesti do jedne kritične mase da kažemo pa nije sve isto u RS -u, rekao je Komšić.

Uz to imao je opasku da se na osnovu ideologije, programa, političkog djelovanja ne vidi nikakva razlika između Dodika i opozicije.

S druge strane Mijatović nakon ovoga kaže da je građanska BiH sa jednim predsjednikom, sa Vladom BiH, sa prosječnom platom od 5000 KM i prosječnom penzijom od 2000 KM Željkov i njegov politički cilj.

- U takvoj BiH nema mjesta za mnoge političke parazite koji danas postoje samo zbog lažne konstitutivnosti, entitetskih raspodjela, šupljih etnonacionalnih zaštita, zbog kojih su građani BiH tužni i siromašni. Samo građanska BiH, a do tada konstitivni paraziti samo lajte i lažite! - poručio je Mijatović.

Potpredsjednik SDP -a je bio i veliki zagovornik da se njegova partija i DF spoje, te da sa našom strankom konačno stvore jak građanski blok koji će naginjati ulijevo. To u SDP -u nije prošlo iako predsjednik ove stranke vjeruje da je Bećirević bio poželjniji kandidat od njega za Predsjedništvo BiH jer je on previše ulijevo. DF i SDP su zahvaljujući Komšiću i Mijatoviću u RS -u dio Pokreta za državu, a tamo nema onih koji nisu htjeli Nikšića u utrci za Predsjedništvo.

Povezani članci