Politika

HLJEBA I MOTIKE: Premijer Novalić neće bogatima da sufinansira hljeb, siromašnima je pokazao da se od krompira treba živjeti

Namjere premijera F BiH Fadila Novalića prema građanima možda nisu loše, ali mu je i dalje problem interpretacija ideja koje ima. Za pohvaliti je da premijer razmišlja o mjerama da građanima olakša svakodnevnicu, ali čini se kako on i dalje odbija sam sebi priznati da je tim istim građanim već došlo do grla i da se polako, ali sigurno dave, njih većina.

.- Ukoliko cijene roba i usluga budu povećane, mi ćemo svakako donositi nove mjere. Koje će one biti, ne možemo odmah reći zato što ne znamo kakav će karakter povećanja biti, istakao je Novalić na pres konferenciji za novinare.

Ovog puta premijer nije proklizao kao na ulju kada je građanima poručio da kupuju i troše manje, ali i dalje ostaje pitanje kada će politička elita koja krizu ne osjeća ni blizu kao građani shvatiti da je život postao nenormalno skup. Iz perspektive običnog čovjeka čini se kao da niko ne kontroliše divljanje cijena. Gorivo je došlo do 3,50 maraka, cijene ulja variraju od grada do grada, od prodavnice do prodavnice, a krizu je do kraja ogolila uabrana izvoza drveta kojem su Kinezi s torbama u rukama podigli cijenu u visine i doveli u pitanje da li će domaći prerađivači imati sirovine, a građani energenta za grijanje.

Novalić u jednom ne griješi, štampanje novca jeste veliki uzrok inflacije koju živimo.

- U Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji štampane su velike količine novca, što stvara ogroman višak novca koji traži robu koje je u manjku i onda su cijene eksplodirale usljed nedostatka robe i viška novca na tržištu. Od ove situacije profitirali su oni koji imaju gas i naftu i koji imaju mogućnost štampanja novca. Budžet Federacije nije profitirao iz prostog razloga jer je protočan – sve što uđe u njega će i izaći. Drugo je pitanje politika potrošnje budžeta. On mora biti maksimalno socijalan i on to i jeste, rekao je Novalić.

Problem Novalića i ostale političke elite je što potrebe građana pokušavaju da svedu na hljeb, u prevodu na golu egzistenciju, gdje se samo o minimalnom vodi računa. Pri tome premijer se fali kako je budžet likvidan, a jeste jer su ga poskupljenja povećala za 25 posto, a to se još u tom u istom obimu ne vraća građanima.

Mi kao Vlada mogli bismo reći da sufinansiramo s pola marke svaku veknu hljeba. Tada bismo mogli očekivati da hljeb bude jeftiniji pola marke i dostupniji stanovništvu, naročito siromašnom sloju. Pitanje je da li bi na to reagirali i trgovci i snizili cijenu za pola marke. Mi skupljamo javne prihode od svih građana - i siromašnih, i bogatih, i srednje bogati i mi bismo, sufinansirajući hljeb, omogućili bogatima da kupuju još jeftiniji hljeb. Ne želimo graditi takvo društvo, to nije socijalna jednakost. Mi ubiremo porez od svih i na drugoj strani potpomažemo socijalne kategorije. To važi i za gorivo, to važi za sve, poručio je Novalić.

Na pitanje da li Vlada Federacije razmišlja o tome da pored vaučera za turizam uvede i vaučere za ogrjev i pelet, Novalić ističe da bi to mogao biti jedan od načina pomoći socijalno ugroženima.

- Međutim, mi smo se najprije odlučili na zabranu izvoza peleta i ogrjevnog drveta. Ukoliko cijena peleta ne bude niža u ova tri mjeseca, mi ćemo zabranu produžiti na još tri mjeseca. Vlada razmišlja i o vaučerima, o prehrambenom i higijenskom paketu. Sve dolazi u obzir, ali ovo je prva mjera. Čim ograničimo izvoz, cijena će pasti, zaključio je Novalić.

Na kraju ne možemo da se ne sjetimo i Novalićeve inovativnosti da nam s motikom u ruci pokaže šta je budućnost. Elegantno obućen okopavao je krompir, a ne možemo se ne upitati što nam nije pokazao da ga je ogrnuo i kako ga brani od zlatice. Ovako ostaje sumnja da je sve samo PR.

Povezani članci