Politika

OPASNE NAMJERE: Hoće li OHR zakucati posljednji ekser u mrtvački kovčeg davno skrojen za multietničku BiH

To bi se moglo desiti ako Schmidt nametne izborni zakon po volji HDZ-a BiH.

Hoće li OHR zakucati posljednji ekser u mrtvački kovčeg davno skrojen za multietničku BiH trentno znaju jedino Visoki predstavnik i nekoliko ambasadora zemalja članica PIC-a. Navodno, to bi se moglo desiti ako Schmidt nametne izborni zakon po volji HDZ-a o čemu su se ovih dana raspisali sarajevski mediji.

Prema neprovjerenim informacijama OHR je navodno spreman krenuti u tom pravcu a pominje se da je Hrvatska umiješala prste. Za protivnike takvog prijedloga sporno je što se Hrvatska uopšte miješa, a nije članica PIC-a. Prema tvrdnjama pojedinih medija OHR će na sjednici PIC-a danas morati objasniti o čemu se radi.

Prema nepotvrđenim informacijama OHR bi mogao imati dva pravca djelovanja. Jedan da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona i zaštiti integritet izbora. Drugi je regulisanje popune Doma naroda FBiH po modelu koji odgovara HDZ-u.

Zbog ovog drugog već se glasno poziva na građanski neposluh, jer pojedini analitičari smatraju da OHR time može poništiti do kraja suverenitet BiH.

 

Politički stravično bilo bi ako visoki predstavnik nametne takav izborni zakon. Takozvano legitimno predstavljanje je samo drugo ime za stvaranje trećeg entiteta i personalnost Željka Komšića u tome je samo povod, ili izgovor. Cilj HDZ Hrvatske i BiH jest stvaranje trećeg entiteta putem takvog segregacijskog zakona, to je potpuno jasno.

Konsekventno, to znači raspad BiH, a to jeste evropska ideja od '92. koja nije ni danas pokopana, napisao je danas akademik Esad Duraković, a prenosi Patria.

S druge strane hrvatski mediji smatraju da je galama kreirana sa ciljem se u korijenu sasiječe bilo kakva pomisao međunarodne zajednice da uopšte razmišlja u pravcu udovoljavanja zahtjevima hrvatskih političkih predstavnika u BiH koji ne odustaju od legitimnog predstavljanja.

U hrvatskim medijima se iznosi bojazan kako će unaprijed spremljeni tekstovi poslužiti i kao dio izborne kampanje majorizatora. Te do kraja isprepadati Schmidta do mjere da uopće ne pomišlja da Hrvatima omogući dostojanstven izlazak na izbore. Tekst je ukratko jasna poruka AID-ovih struktura okupljenih u OSA-i i na portalu Avde Istrage, Međunarodnoj zajednici u BIH da nema uzmicanja od projekta dokrajčivanja najmalorojnijeg naroda. I da je smjer odavno zacrtan.

Politički požar je opet na vidiku, a njime se najbolje, čini se, gase požari koji bi mogli buknuti jer vlast ne radi ništa na smanjenju troškova života, a ne nabaclja ni opremu da gasi prave vatre koje opet uništavaju prirodna bogastva BiH, ali i imovinu građana.

 

Povezani članci