Politika

NOVA GLAVOBOLJA ZA ČOVIĆA: Kreševski plamen zapalio stranku, traže se milioni iz budžeta

Središnja Bosna se preovorila u bezočno razračunavanje isluženih i gramzljivih visokorangiranih predstavnika stožerne stranke. Nižu se afere, a od prije nekoliko dana rovovi frakcijske ‘bojišnice’ iskopani su i u Čovićevoj utvrdi Kreševu gdje gori kao u grotlu.

Glavne lokalne uzdanice Radoje Vidović, predsjednik Kantonalnog odbora, saborski zastupnik, te Renato Pejak lokalni izvršitelj radova uhvatili su se za vratove, ali će ubrzo po svemu sudeći i za glavu.

Fatalni novac je razorio višegodišnju političku idilu i neko bi mogao opako nastradati.

Načelnik Pejak je formalno odgovoran za zakonito trošenje budžetskog novca, međutim dobro upučeni izvori tvrde, moguće je da je zaglibio, jer su državni revizori i finansijski policajci na temelju sumnji i prijava ‘nanjušili’ da nešto nevalja i zaudara na kriminalno postupanje.

Da je tako dokazuje i činjenica da je Pejak postao svjestan opasnosti i da mu policijske lisice dolaze sve bliže pa se jako prepao zbog nedavnog upada financijske policije. Špekulira se da je općinski bankomat na sumnjiv način posušen ‘u grubo’ za cca 3 do 4 miliona KM u razdoblju od nekoliko godina.

Stanovnici Kreševa na glas pričaju uz jutarnju kavicu kako je zbog miliona, istrage i obostrane neupitne krivice, pukla dugogodišnja ljubav načelnika Renata Pejaka i Radoje Vidovića njegovog mentora, a možda se pokaže i dželata.

Dragan Čović ne izlazi iz Središnje Bosne u pokušaju zataškavanja ‘problema’ i mirenja zaraćenih perjanica. U Kreševo je nedavno upala financijska policija i na radaru su Radoje Vidović i Renato Pejak, koji su navodno pod sumnjom da su općinu zakinuli za 3 do 4 milijuna maraka. Pejak je navodno namagarčen i glavu će spašavati optužbom da mu je sve smjestila Čovićeva produžena ruka Vidović.

Intrigantna je priča kako je Vidović te fatalne 2016. godine lukavo i namjerno dao ostavku na mandat načelnika jer je znao da se baš za 2016. godinu koja je temelj rada i istrage Financijske policije sprema financijska revizija od strane Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Naravno, uradio je to da ne bi morao kao odgovorna osoba potpisati finansijski izvještaj Općine Kreševo. Bila je to klopka za tada naivnog Renata Pejaka kojega je očigledno gurnuo u sukob sa zakonom. Pejak je u listopadu 2016. došao za načelnika, a već krajem godine je naletio na nasapunjanu dasku i potpisao finansijski izvještaj Općine Kreševo za 2016. godinu. To je početak njegove lične neugode u kojoj lako može izvući deblji kraj.

Izvor Dnevnog lista potpuno otkriva pikanterije, kaže kako je nakon upada finansijske policije zavlada panika i pala teška svađa na relaciji Pejak – Vidović, ali i Ankice Tvrtković, voditeljice finansija Općine Kreševo, za koju se sumnja da je sva ta nedjela sprovodila u nečije džepove.

Inače, da stvar bude nevjerojatnija, Ankica je supruga Hrvoje Tvrtkovića, HDZ-ovca koji je glavni državni revizor, a koji se ovih dana grčevito bori da svoju ženu izvuče iz osvete i ralja Radoje Vidovića.

Beskrupulozni Čovićev egzekutor navodno želi svu odgovornost svaliti na Ankicu Tvrtković.

Renato Pejak je bio svojedobno velika nada Dragana Čovića da uskoči u ministarsku fotelju u vladi SBK-a umjesto Bojana Domića i to na mjesto ministra obrazovanja. Svjedoci sadašnjih prilika tvrde da se ponovno organiziraju izvanredni izbori u Kreševu, da bi kandidat HDZ-a bio Vedran Drmać, trenutno vijećnik OV Kreševo koji uživa veliku popularnost među mladima u Kreševu.

Međutim, kako se govori u kuloarima, Drmać se sve više distancira od HDZ-a Kreševo, baš zbog nedavnih dešavanja. Pročulo se uz to da je i on opterećen aferom zato što je od Općine dobio prostor u kojem je otvorio teretanu bez raspisivanja javnog natječaja od strane Općine.

U Kreševu je 25. januara boravio Dragan Čović. Došao je kako bi pozvao na raport kreševske sluge i smirio strasti između zaraćenih Pejaka i Vidovića. Pejaku je srušio snove o eventualnom ministarskom mjestu u Vladi SBŽ-a, koja je u ovom trenutku za HDZ Srednje Bosne tako daleko.

Uskoro se očekuje da se istraga finansijske policije završi i podigne optužnica za oštečenje proračuna Općine, od strane Pejaka i Vidovića koje Kreševo ne pamti.

Čović očigledno ima grdnih muka s nedoraslim stranačkim bajama u Središnjoj Bosni. Nakon prljavih podmetanja u županijskoj organizaciji, raskolima u općinskim organizacijama u Travniku, Busovači, Vitezu, staljinističkoj sječi glava obrazovanih kadrova u općinskoj organizaciji u Žepču, najnovijoj aferi u Kreševu, javnost i članstvo već nagađaju gdje bi se mogla dogoditi nova erupcija kriminala i korupcije. Sve to pokazuje koliko je metastazirala maligna bolest krađe koja ždere preostalo zdravo stranačko tkivo.

Ključno je pitanje ima li Dragan Čović sa svojim osobnim ukaljanim moralom autoriteta i obraza da učinkovito riješi unutarstranačke probleme.

Povezani članci