Politika

SKANDAL BEZ PRESEDANA: Zovko optužila Komšića, spominje terorizam, Đonlagić uzvratio

Ne prestaju reakcije na uzajamnu prepisku između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i izraelske veleposlanice u BiH Galit Peleg.

Nakon što je veleposlanica Izraela u BiH lažno optužila Komšića da je stao na stranu terorista, uslijedile su oštre reakcije iz Mostara, a sada i iz Bruxellesa.

Naime, hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (HDZ) za Euroactiv je izjavila sljedeće: “Željko Komšić je instrument u rukama terorista, Hrvati u Srednjoj Bosni imaju iskustva s radikalnim islamistima”, poručila je Zovko.

F8PQs9HWUAAWfUg

Nakon njezinog istupa oglasio se državni parlamanterac DF-a Dženan Đonlagić.

-Europarlamentarka koja je instrument u rukama politike koja je međunarodnom presudom iz Haga označena kao udruženi zločinački poduhvat, poručio je Đonlagić.

Nešto ranije Komšić je odgovorio na optužbe izraelske veleposlanice u BiH.

Komšić je poručio Peleg da prestane obmanjivati javnost.

"Poštovana ambasadorice Peleg, s obzirom na to da me ne svrstavate u ljudska bića, smatram potrebnim da Vam još jednom odgovorim, mada postaje već zamorno raspravljati se sa Vama. Dakle, ovo je nekoliko odgovora na pitanja koja proizilaze iz Vaše posljednje objave.

1. Ja sam uvijek na strani istine, ma koliko gorka i crna bila. Smatram da je jedino istina ljekovita po ljudski um.

2. Kada ste već i napokon pitali šta ja mislim o Hamasovom napadu na civile u Izraelu, moje mišljenje jeste da je riječ o terorističkom napadu što, samim tim, Hamas svrstava u terorističke organizacije. Niko iole normalan ne može opravdati ubijanje civila i uzimanje civila za taoce, kao što je to uradio Hamas. Ali to sam već rekao u izjavi datoj na BHT-u koju niste niti pogledali niti poslušali.

3. Činiti zlo drugima i pravdati to činjenje zla drugim zlom koje je učinjeno nama, zove se osveta. Osveta ne vodi nikuda izuzev što vodi činjenju još većeg zla. A siguran sam, bar kada ste sami sa sobom, da i Vi mislite kako je Vaša država nanijela veliko zlo narodu Palestine. Ako mislite da ćete time što ćete zbrisati Gazu sa lica zemlje riješiti problem terorizma koji muči Izrael i Jevreje kao narod, gadno griješite.

4. Nemojte nama u BiH držati lekcije o ubijenoj djeci i ubijenim civilima. Nažalost, previše nas je u BiH koji imamo i ubijenu djecu i ubijene civile u svojim porodicama.

5. Kada ste već odlučili da zauzimate političke strane u BiH, moram Vam reći da ste zauzeli stranu onih koji slave politiku i ideologiju počinilaca Holokausta na ovim prostorima, što Vas diskvalifikuje kao ambasadoricu.

6. Ne umanjujte značaj Holokausta poredeći ga sa terorizmom Hamasa tvrdeći da tako nešto nije viđeno ni u Holokaustu. Ja znam da je u Holokaustu bilo daleko gorih stvari od terorizma Hamasa.

7. Molim Vas, prestanite obmanjivati javnost. A da obmanjujete vidjet ćete iz linka koji prati ovaj moj odgovor.

8. Posljednje, za sada, želim Vašem narodu mir kao što ga želim i Palestincima. Želim da sa svojim komšijama Palestincima ubuduće živite mirno i sarađujete kao dvije mirne i prosperitetne države. Bojim da, ako bude drugacije, nesreća i zlo rata može zahvatiti čak i cijeli svijet", poručio je Komšić.

Povezani članci