Vaše priče

UGLEDNI BANJALUČANIN IZ ŠVEDSKE: Krajnji Vučićev cilj je dovršiti podjelu BiH

Ugledni Banjalučanin iz Švedske, Edin Osmančević, javio se redakciji portala Ljudski.ba u namjeri da prokomentira najnovije nacionalističko-klerikalno okupljanje u Beogradu.

Osmančević u prvi plan ističe Vučićev gubitnički fatalizam.

Na zajedničkoj sjednici Vlada Srbije i Republike Srpske jednoglasno je usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Kakva je pozadina ove Deklaracije?Što nam ona poručuje? Ne samo nama Bosancima i Hercegovcima već i Crnogorcima i Albancima na Kosovu?

Da se ne lažemo: Krajnji cilj rukovodstva Srbije i RS-a je dovršiti podjelu Bosne i Hercegovine i pripojiti RS! Deklaracija je u stvari konsolidacija rezultata stečenih iz prethodnih genocida i ratnih zločina!

Srbija servira nacionalističku temu nacije koja pati od unutarnjih podjela koje treba prevladati u interesu srpskog  jedinstva. U tom kontekstu je održan i Prvi svesrpski sabor gdje politički avanturista i Vučićev “megafon” Milorad Dodik šalje poruke o novim “referendumima” i pridruživanju bh. entiteta susjednoj državi!

Ovo je još jednom pokazatelj privrženosti rukovodstava Srbije i Republike srpske, te srpskih političkih slojeva općenito, velikosrpskim ciljevima. Ali i opasnost je da takvi simbolični koraci postupno stvaraju međunarodno prihvaćanje neizbježnosti ovakvog ishoda!

Cilj je da jednog dana Dodik ili njegov nasljednik ipak pokuša formalno proglasiti nezavisnost RS-a, što se može dogoditi kada međunarodna zajednica se jednog dana umori od uzavrelog Balkana na kojem je Srbija glavni katalizator političke nestabilnosti! Zato se i ne treba čuditi što Dodik izjavljuje kako „Ovaj Sabor nas povezuje sa onim što je uradio car Dušan kada je proklamovao i kazao ono što je nama bitno; da se moramo okupiti oko izazova koji su oko nas. Deklaracijom se obuhvataju svi važni aspekti naših odnosa”.

Dakle, san o obnovi Dušanovog carstva još jednom je instrumentizovan u karakteru Deklaracije koja kako Dodik reče “rehabilituje srpski nacionalni interes koja daje odgovore na mnoge izazove i na ono što treba činiti u budućnost”!

Da bi razumjeli smisao takozvanog svesrpskog sabora treba poći i od činjenice iz bliže historije da je Srbija država koja je u potpunosti izjednačila partizanski i četnički pokret tokom posljednje dvije decenije. Zašto?  Zato što je smisao četničkog pokreta bio srpsko-nacionalistička borba protiv hrvatskog i muslimansko-bošnjačkog stanovništva općenito, za genocid i uspostavu Velike Srbije. Četnici nikad nisu željeli antifašističku borbu, već su aktivno su sarađivali s njemačkim okupatorima u ostvarenju tog cilja. Zato Vučić u svom obraćanju javnosti danas kaže “da bez obzira na sve razlike ili međusobne odnose naš narod to ne smije da trpi i da nikada u Srbiji ne smije da se čuje nešto ružno o RS i obrnuto. “

Aleksandar Vučić je ideološki poklonik četničkog pokreta promicanja ideje "Srpskog svijeta" i koja je veoma  opasna za budućnost ovih prostora.

Njegov krajnji cilj je dovršiti podjelu Bosne i Hercegovine i pripojiti Rs Srbiji. On je jako dobro svjestan da nisu u poziciji da to postignu danas, s obzirom na prisutnost Zapadnog saveza na Zapadnom Balkanu.

Zato i organizuje i potpisuje Deklaracije jer Zapad danas neće prihvatiti takav ishod, međutim, to bi se u budućnosti moglo promijeniti.

Zato se u Deklaraciji neizostavno provlači srpski povratak Kosova, obnovu srpske kontrole nad Crnom Gorom i državnost Republike srpske. Vučićeva politika ima za cilj ostaviti otvorena vrata toj mogućnosti nekom dugoročnom periodu.

Deklaracija nije kako reče srpski patrijarh Porfirije temelj za “dobro sviju” već još jedan pokazatelj stvarne hegemonističke i separatističke politike “svesrpskog sveta”!

Povezani članci