Vaše priče

ODJEKUJE PORUKA IZ ŠVEDSKE: Kako je moguće živjeti kraj najveće masovne grobnice u Evropi!?

Ugledni Banjalulčanin iz Švedske, Edin Osmančević, javio se redakciji portala Ljudski.ba u povodu Dana bijelih traka, s namjerom da ukaže kako ratni zločin nikada ne zastarijeva!

Osmančević podsjeća da se danas sjećamo i odajemo počast svim civilnim žrtvama iz Prijedora i okoline koje su pripadnici Vojske RS mučili, zatvarali i ubili u ratu 1992.-1995. Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Nek im je vječni rahmet i mir u njihovim napaćenim dušama!

31 maj 1992. godine je simboličan dan rasističkog nasilja kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze van da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

Juče je u Prijedoru bio Dan civilizacijske sramote, dan gdje se obilježava "dan odbrane od muslimana i Hrvata"! Jučerašnji dan je dokaz da u ovom lijepom gradu žive i slobodno se kreću zločinci koji nisu procesusani za počinjene zločine! Ali i da će psihijatrija imati najviše posla sa bolesnim mentalnim sklopom jer Prijedor danas je crna rupa evropskih vrijednosti poštovanja ljudskih vrijednosti!

I dok se po čitavom svijetu obilježava Dan bijelih traka, poput juče u Parlamentu Švedske gdje se odaje počast žrtvama zločina i gdje je  ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece dotle je juče iz Prijedora  sa obilježavanja “oslobođenja”poslata poruka civilizacijske sramote u kojoj je katarza misaona imenica!

Zato želim ove bolesnike da pitam sljedeće;

Kako je moguće živjeti 21 godinu pored najveće masovne grobnice u Evropi u Tomašici, na oko dvadesetak kilometara jugoistočno od Prijedora u kojoj su do sada pronađeni posmrtni ostaci oko 400 tijela ubijenih, uglavnom Bošnjaka, ubijenih na području prijedorske opäine 1992. godine? Dolje su tijela bila na 3 do 5 metara na nekoliko mikrolokacija. Vi koji ste svakodnevno prolazili pored grobnice kakvu poruku šaljete svojoj djeci? Da li ih vaspitavate onako kako su vas vaspitavali vaši roditelji da čekate “ povoljan čas da se osvetite Turcima  za bunu protiv dahija”?

Ko je to počinio zločine  u 130 masovnih grobnica, a samo na na području Prijedora pronađeno ih je preko 60? Ijen (Ian) Hanson, forenzički arheolog iz Velike Britanije u ime Međunarodne komisije za nestale osobe je došao do zaključka da je Jakarina Kosa, iz koje je iskopano i "kompletirano" 298 tijela, u stvari sekundarna grobnica gdje su prvo ova tijela bila pokopana u Tomašici. Od koga ste to krili leševe?

Zašto je prije  30 godine na lokalitetu Korićanske stijene strijeljano više od 200 prijedorskih logoraša. Zločin na Korićanskim stijenama preživjelo je 12 osoba čija su svjedočenja doprinijela da istraživači genocida ovaj strašni zločin smatraju genocidnom namjerom. Ovaj dan će biti obilježen jednom paradigmom : ljudi su ubijani 3 puta! Prvi streljanjem, drugi bacanjem sa ivice ambisa Korićanskih stijena i treći kad su u ambis na njihova tijela bacane bombe i kad su tijela prostrijelili ponovnim rafalima!

Mnogo je pitanja na koja zločin se brani ćutanjem i negiranjem! A ćutanje je takođe zločin bolesnih mentalnih sklopova, poručuje Osmančević.

Povezani članci