Vaše priče

LJETOVANJE ZA PAMĆENJE: Otočani s Pašmana čuvaju obraz Hrvatske, mjesto gdje su gosti i domaćini prijatelji

Piše: Dragica Tumbetaš: Ovo je priča o turizmu gdje su gosti i domaćini prijatelji, podsjeća na nešto što je nekada bilo, a sada samo rijetko i ponekad. Dođite na Pašman među ljude koji njeguju prijateljstvo, nema svjetske krize koja bi ih mogla promijeniti. To je prava Hrvatska , u njoj su najveće bogatstvo njezini građani!

Opskrba u malom mjestu koji ima puno turista često je nemoguća misija. No mjesto koje živi u duhu prijateljstva i starih tradicija nudi pogled retrospektive života kakav je nekada bio. Put vijuga maslinikom u kojem je samo staza pokošena.

Sa strane cvijeta stolisnik u kojem se sakrivaju cvrčci. Orkestar neumorno svira, a uz put domaćini ljubazno pozdravljaju iz svoijih vrtova.Vrtovi puni crvenih rajčica i redova zelenih paprika. Krastavci vise s kolca, čekaju da ih domaćin ubere. Na prvom zavoju barba Luka veselo maše, šjora ste došli opet vi nama. Veselo mi pokazuje vrt i govori, svega ima.

Ja mu obećajem da ću svratiti na povratku. Na zidiću malo dalje dva pomorska kapetana raspredaju o izborima u Splitu, šjora tko će pobijediti pitaju me u prolazu. Veselo im dobacujem" Zna se tko će izgubit", jedan od njih kapetan je "Duge plovidbe" a drugi pomalo podsjeća na gusara. Već smo se prije upoznali pa smo domaći. A na zidiću pored dućana kašete pune svježih skuša i orada. Čekam na red jer je poprilična gužva.

Prodaje ribar Šime , dolazim na red neodlučna jer se bojim cijene. Šime gledala u kašete, a ja ga potiho pitam pošto su skuše. Koliko vam triba, dogovorit ćemo se. Trebam 9 komada pa koliko bude. Šime diže glavu i vidim mu osmijeh u očima. To ste vi šjora, jeste nam došli? Sad ću izabrati najlipše, veli Šime. Vrećica sve punija ,a ja se i dalje bojim koliko će ispasti na kraju.

Šime stavlja na vagu i malo je više od tri kile. Eto, za vas 90 kuna, kaže Šime malo tišim glasom. U ruci mi stotka i velim "bez kusura" bila je dobra vaga. Šime nakon toga raširi vrećicu i ubaci još dvije najveće koje su ostale u kašeti. Ja njemu, pa nemojte tako, vi ste se namučili za to i brzo iz džepa izvadim još 20 kuna. Šime ubaci još dvije velike skuše i jednu oradu.

Ja odustajem od natjecanja sa Šimom koje od nas dvoje bolji prijatelj, vrećici prijeti da će puknuti ručke. Šime se i toga dosjetio i stavlja osiguranje. U dućanu velika gužva, polako se gmiže redu do kruha. Red ide uokrug oko polica. S druge strane polica jedna gospođa koja je blizu blagajne dovikuje."Šjora vi u šarenim gaćama dodajte mi vrhnje iz frižidera. U prvom trenu nisam shvatila da se meni obraća, jer ne nosim šarene gaće. Ona uporno prstom pokazuje na mene ,

Ja joj dodajem vrhnje, a vi ste mislili na mudante pa me niste razumjeli odmah , veli ona uz smijeh. U dućanu svi se smiju, nitko ne prigovara radi gužve a niti se ne prigovara cijenama. Na povratku već barba Luka s vrećicom, Svega sam vam metija da se nađe. Pitam, koliko barba, a sutra ćemo vidim da si se natovarila, odgovara on, nećeš pobići. Polako se penjem uz mali proplanak gdje se smjestila kuća moje domaćice. Moji me gledaju s balkona, čude se količini vrećica u rukama.

Povezani članci