Društvo

LJETOVANJE MOŽE BITI OPASNO: Ove zemlje je pametno izbjegavati

Uz prijetnju širenja sukoba, ljudi koji putuju kroz Bliski istok ili preko njega zabrinuto se pitaju može li to utjecati na njihovu sigurnost i planove.

U nastavku saznajte koji su najnoviji sigurnosni savjeti putnicima.

Je li sigurno putovati u Tursku?

Turska je izrazito popularna destinacija, no graniči s nizom zemalja u koje je trenutno bolje ne putovati. Iako se velika većina tih zemalja općenito smatra sigurnima za turiste, postoje neke iznimke.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje da se ne putuje unutar 10 kilometara od granice sa Sirijom te u provincije Sirnak i Hakkari.

Je li sigurno otići na odmor u Egipat?

Glavna turistička područja u Egiptu općenito se smatraju sigurnima, uključujući glavni grad Kairo, gradove duž Nila i ljetovališta na Crvenom moru.

Ipak, bolje je izbjeći putovanje u guvernerat Sjevernog Sinaja, gdje se nalazi prijelaz Rafah prema Gazi. Također se ne preporučuje putovati u područje 20 kilometara udaljeno od granice s Libijom.

Nakon iranskog napada na Izrael, britansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upozorenje koje se odnosi na nekoliko zemalja u okruženju, savjetujući putnicima da provjere najnovije informacije. U to su uključena popularna odredišta poput Dubaija i Marakeša.

Popis zemalja obuhvaćenih upozorenjem

'Dana 13. aprila 2024. Iran je izveo vojnu akciju protiv Izraela. Pratite ove savjete za putovanja i druge medije jer se situacija brzo mijenja', upozorava FCDO.

Zemlje obuhvaćene upozorenjem su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Maroko, Tunis, Saudijska Arabija, Alžir, Bahrein, Kuvajt, Libija, Jordan i Oman.

Povezani članci