Vaše priče

OD NEUMA DO NAUMA: Još nema potpisa, ali se promijenio prvi u Bošnjaka

Ko zna da li bih ovaj tekst pisao da prije nekoliko dana nisam iz usta Edina Ramića, (indirektno) čuo potvrdu, da je Neum 29.01.2022 godine ušao u historiju.

Piše: SUAD ĐOZIĆ - ReSTART   (za Ljudski.ba)

Obzirom da se kod nas sve gleda kroz stranke i njihove lidere, ovaj put ću ići sa konkretnim imenima, iako se dosadašnji angažman ReSTART-a uvijek bazirao na događaje, a ne aktere.

Vratimo stvari malo unatrag. Ista ekipica, Palmer i Eichhorst, više puta je dolazila u Sarajevo sa istim zadatkom. Mi (ReSTART BiH) smo ih uvijek dočekivali ispred Delegacije EU sa transparentima. Pozivali smo tada Predsjednika Bidena da dođe i tako pokaže da mu je stalo do BiH, a ne da nam šalje emisare koji na terenu pokušavaju završiti sumnjive rabote. Jednom smo spremili i pismo za Palmera, ali on umjesto (kako bi više priličilo) u Delegaciju EU ili Američku ambasadu, sazivao je na sijelo kod ambasadora Nelsona u rezidenciju.

Šta se tamo ručalo nisam saznao jer sam na ledenoj kiši ostajao vani sa novinarima, a sve u nadi da ću Palmeru uručiti pismo kada bude odlazio iz rezidencije. Umjesto Palmera koji se na zadnji izlaz izvukao, novinari i ja smo tada dočekali Niksića i Fortu. Gdje su Dragan, Mile i Bakir? Nisu tu jer pregovaraju u skroz drugom terminu o važnijim temama, a spomenuti dvojac se morao zadovoljiti samo tehničkom problematikom izbornih procesa (ponižavajuće).

Dan kasnije, već je snijeg krenuo, a mi sa protestima ispred ambasade Republike Hrvatske. Nisu nas primili iz 'proceduralnih' razloga, iako smo imali korektne zahtjeve oko njihovog (ne)miješanja u naš suverenitet. Ispred ambasade, susjedne zemlje, saznali smo za Neum gdje se Palmer izgleda želio skloniti od protesta. Tamo na suncu u miru sa bošnjačkom delegacijom (Bakir, Dino i Fahro) planirao je (konačno) završiti posao. Smrznuti, konstatujemo kako sunce u januaru i nama prija. Novinarka Nove BH nas sa čuđenjem pita, zar smijemo ići dole.

'To je teritorija naše države i mi se borimo za svaki pedalj iste' rekoh joj tada.

Morao sam odmah krenuti, kako bih sa policijom dogovorio barem 'pressicu' ispred hotela. Na putu za Ne-um, Elvir Bucalo preko skype-a me uključuje u emisiju FTV i pričamo o problemima s autima. Tek sa trećim sam krenuo dole.

Sutradan dočekujem ostatak ReSTARTA sa već pripremljenim porukama na transparentima. Jedan od transparenata bio je upućen Bakiru, tada 'Prvog u Bošnjaka' (ostali su važili za rezervne igrače, ako se Prvi povrijedi u pregovorima). Dominirala je slika poglavice i natpis 'Prodajem zemlju za karton viskija'.

U mom obraćanju prema dvadesetak medija (bili su i sa HRT-a) sam spomenuo kako historičari govore kako je nekada i Pelješac bio dio teritorije Bosne, pa ga neko prodao kao Rusi Aljasku. I za Srebrenicu postoje slične priče, kako je neko na taj način (navodno) 'oslobodio' okolicu Sarajeva. Neum je daleko, (ali je ipak u BiH) zato ne čudi da je došao 'Prvi u Bošnjaka' da poklanja ili prodaje hercegovačka mjesta Čoviću čija politika ih je 'očistila' i od 'svojih'.

Svima koji mislimo svojom glavom, jasno je da su to uzroci i posljedice etno-feudalnog koncepta. Iz tih razloga je ReSTART i otišao dole, jer napokon smo se i mi (građani) nešto pitali.

Da li je Bakir u svojoj sobi, na pauzama pregovora, kroz prozor ili na TV-u pratio, nikada nećemo saznati, ali ništa nije potpisao. Kako znam da nije? Tako što je Dino već kroz nekoliko dana organizovao isti skup u Parlamentu (ovaj put bez Bakira). Mi smo i tu došli. Dino je dominirao na našim transparenima. Ništa nije potpisano, vjerovatno ne zbog nas, već zbog malog kapaciteta u Parlamentu da sprovede potpisano.

Već tada je bilo jasno da je Bakir bivši 'Prvi u Bošnjaka', a Dino budući. Iako se to naslućivalo, dodatno se potvrdilo prije nekoliko dana na N1 u 'Danu uživo' kada je Edin Ramić pomenuo Neum i nepotpisivanje, kao jedan od razloga sunovrata do tada najjače stranke u Bošnjaka.

Događaji koji slijede su već svima poznati.

Ameri, kako digoše Dodika pored do tada moćnog SDS-a, tako ovaj put Bakirovog i Sebijinog političkog sina vinuše do visina.

Za tekst još moram istaći kako mi se sviđaju ova hapšenja jer za pravnu državu se i borimo (Ameri izvlače iz ladica). Konačno nešto dobro za ovu zemlju, ali me strah da se tako želi skrenuti fokus sa onoga o čemu ovaj tekst 'govori'.

Povezani članci