Pozitiva

CAZINSKA POUKA BIH: Nakon protesta građani idu i korak dalje za Azura

Mladi košarkaš je na Kliničkom centru u Sarajevu, a njegova konstantna zaštita zatražena je zajedno sa nezavisnom istragom 

Građani Cazina zahtijevali su pravdu za Azura Terzića i tokom protestne šetnje u subotnje veče, a skup je imao još veći odaziv od mirnih protesta koje smo ispratili u petak popodne.

– Grade ljubavi i herojske mladosti, hvala. Ponosni smo što smo ponovo bili mirni, dostojanstveni, hrabri i pametni, poručio je u ime porodice Haris Samardžić.

U grupi na društvenim mrežama “Svi smo mi Azur” zadovoljni su kako su protekle aktivnosti koje su organizovali. Otišavši korak dalje, predložili su osnivanje fonda za liječenje Azura, jer će zbog prirode povrede kičme i ovakva vrsta pomoći dobro doći. 

I Azur je putem članova porodice poslao pozdrave sugrađanima, vidio je šta su uradili, zahvaljuje i pozdravlja ih uz poruku: “Vidimo se!”.

 Porodica i prijatelji najavili su da će, ako zatreba, ponovo organizovati proteste za Azura

  Njegovo ozdravljenje se s nestrpljenjem očekuje, ali i svjedočenje o tome šta mu se desilo. Naime, dok je istragu vodio MUP USK-a, od mladića se nije mogla uzeti izjava, a po preporukama psihologa, kako mu se ne bi narušilo mentalno stanje neophodno za oporavak. Otac Suad je zatražio zaštitu djeteta, smještenog u Sarajevu na Kliničkom centru, te je predloženo samo nekoliko osoba iz porodice koje bi imale pravo da mu pristupe.

Radi se o istom zahtjevu u kojem je otac, kojeg zastupa advokat Zlatko Pozderac, tražio i dobio izuzeće lokalne policije zbog sumnji u pristrasnost, piše Oslobodjenje.

 Tužilaštvo USK-a je zahtjev prihvatilo, te je zatražilo od kolega iz Federalne uprave policije da se u Sarajevu formira istražni tim od tri inspektora koja nemaju nikakvih veza sa Cazinom i koje neće ni zanimati ko je tu čiji kum.

 Objekat ispred kojeg je mladić nađen narednih dana će posjetiti federalni inspektori, kako bi provjerili ima li sve potrebne dozvole

Također, Tužilaštvo je zatražilo ispitivanje načina rukovođenja poslovnim centrom koji je postao mjesto zločina nad mladim košarkašem Azurom Terzićem. Federalna inspekcija će idućih dana ispitati upotrebne dozvole i jesu li one izdate po zakonu. Federalnoj upravi policije smo poslali zahtjev za informaciju povodom njihovog preuzimanja istrage, te čekamo odgovor. Podsjetili smo ih da je i premijer Unsko-sanskog kantona zatražio hitno očitovanje nadležnih u vezi s pitanjem ove istrage, što još nije učinjeno, s izuzetkom MUP-a USK-a. 

Naime, nakon što su skinuti sa slučaja, iz kantonalnog MUP-a su naveli spisak ispitanih svjedoka i prikupljenih dokaza, uz poruku da su sve to predali Tužilaštvu USK-a na daljnje postupanje.

Informaciju smo zatražili i u Tužilaštvu USK-a u Bihaću, međutim, s obzirom na to da iščekuju novu istragu kolega iz Sarajeva, ne žele se još oglašavati. Ono što su htjeli potvrditi jeste da su naredili efikasnu i brzu istragu u ovom predmetu, te da su o svemu obavijestili porodicu Terzić.

Povezani članci