Društvo

NERADNI DAN I ZA PROTESTANTE: Pred parlamentom oni koji su spremni braniti BiH

Na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu počeo protest pod sloganom "Ne damo državu BiH" te traže da odluke visokog predstavnika moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine.

Na proteste je, kako smo već pisali, pozvala i Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i jedna od organizatorica prethodnih protesta ispred OHR-a. 

Poruke građana su iste: neće dozvoliti dalju podjelu BiH u režiji međunarodne zajednice, niti će dozvoliti dalje širenje velikosrpske i velikohrvatske ideologije na ovim prostorima. Niko se, kako poručuju, preko BiH niko neće “kusurati”.

Zornić je poručila da ko ne dođe izdajnik je svoje domovine.

- Ili na istok ili na zapad ili svoji na svome - pita Zornić.

Navela je da neće dozvoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika, da će insistirati na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, da zahtijevaju dosljedno kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, zahtijevaju ispunjavanje preostalih uslova iz akcionog plana za članostvo u NATO-u.

"BiH se nalazi pred historijskom dilemom kuda dalje; Hoćemo li na Istok ili Zapad ili da ostanemo svoji na svome? Dođite da zajedno spasimo državu!”, poručila je Zornić.

Mujo Aganović, predsjednik Saveza paraplegičara FBiH kazao je u obraćanju okupljenim građanima da je ključan trenutak za BiH.

"Mi čekamo naše građane, sve institucije da se u narednim okupljanjima ujedinimo i okupimo ovdje. Kažu nam kako organizatori nemaju elementarno obrazovanje, BiH je nepravdom okovana, od danas pišemo Ne damo državu velikim slovima.  I od sada ne sa jedan već sa tri uzvičnika. Ne dozvoljavamo da bilo čiji glas bude vrijedniji od bilo čijeg drugog, niti da bude manje vrijedan četiri ili 11 puta. To neće proći. Ustavni sud 1. i 2. decembra donosi odluku po apelaciji Komšić-Džaferović. Mi ćemo istrajati do kraja i ovu državu izvesti na selamet. Tražimo od visokog predstavnika da se sve njegove odluke odnose jednako na cijeli prostor države BiH. Tražimo pravdu jednaku za sve. Tražimo da građane tretira tako, mi smo građani samo na jeziku, a praktično podržava entički princip i podjele u zemlji", kazao je Aganović. 

Povezani članci