Politika

PRIZIVANJE RATA: HNS-u smeta galama iz Sarajeva protiv nametanja Izbotnog zakona po volji HDZ -a

 Hrvatski narodni sabor se uključio u rasprave oko mogućnosti da OHR nametne izmjene Izbornog zakona u BiH. Dok se nadaju da će od međunarodne zajednice dobiti legitimno predstavljanje pažnnu su usmjerili na osudu reakcija koje stižu od bošnjačkih i građanskih stranaka na takvu mogućnost.

Oštro osuđujemo najave nasilja, poticanje sukoba i prijetnje ratom u Bosni i Hercegovini koje upućuju bošnjačke političke stranke, njima bliske organizacije i aktivisti, a sve s ciljem očuvanja statusa quo koji bi omogućio nastavak političkog nasilja nad Hrvatima kao konstitutivnog naroda na sljedećim izborima i time urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Potpuno je neprihvatljivo da u vremenu jedne od najvećih kriza u povijesti čovječanstva, agresije na Ukrajinu, neodgovorne političke opcije i pojedinci zazivaju sukobe u Bosni i Hercegovini kojoj je kao nikada potreban mir i stabilnost, te napredak prema euroatlantskim integracijama.

Oštro osuđujemo sustavno podizanje međunacionalnih tenzija.

Podsjećamo na nedavne napade na Hrvate, njihovu imovinu i simbole kod Tešnja, Vareša i drugim mjestima u Srednjoj Bosni. Pozivamo političke dužnosnike i medije na odgovornost i osuđivanje takvih napada.

Javna haranga koja ima jasne obrise orkestriranog propagandanog djelovanja ima samo jedan cilj, očuvati mogućnost da se nastavi s projektom realizacije pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu. Pri tome se pritiscima pokušava obeshrabriti međunarodnu administraciju angažiranu u BiH u namjeri da stabiliziraju odnose i spriječe eskalaciju.

Očekujemo da sva rješenja budu pravedna, sukladna duhu i slovu Daytonskog mirovnog sporazuma s ustavom definiranom ulogom konstitutivnih naroda i svih ostalih, koji moraju moći birati legitimne političke predstavnike na svim razinama i imati ulogu u raspodjeli vlasti.

Povezani članci