Politika

VUČIĆ I DODIK PROTIV MIRA: Ruski igrači opet destabiliziraju Balkan, HDZ im u BiH ide na ruku

Čečenski lider Ramzan Kadirov koji se pokazao kao desna ruka predsjednika Rusije Vladimira u agresiji na Ukrajinu oglasio se povodom incidenata na Kosovu koji su nastali zbog protivljenja Zajednice srpskih opština o prestanku primjene srbijanskih dokumenata. Barikade su najavile mogućnost sukoba, a Kadirov je očekivano krivca vidio u NATO-u. Njegova reakcija ustvari daje temelja pojedinim tvrdnjama da bi rusija mogla destabilizirati Balkan.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov "zapadnobalkanski sluga" u Srbiji Aleksandar Vučić - bivši ministar propagande "kasapina Balkana" Slobodana Miloševića, "koordiniraju i spremaju da aktiviraju svoje ratne ajkule" na problematični region koji teži ka EU.

Iz nekoliko izvora bliskih administraciji EU stižu vijesti da je predsjednik SNSD-a u BiH kao zapeta puška da posluša instrukcije iz Srbije i Moskve.

Milorad Dodik (lider bosanskohercegovačkih Srba) već čeka njegove instrukcije, ali nedavnim sukobima Bošnjaka i Hrvata ne žure da aktiviraju Dodika jer im Hrvati i Bošnjaci čine slučajnu ogromnu uslugu – kazao je izvor iz Brisela za dtt-net.com.

Sam Dodik daje na snazi ovakvim tvrdnjama svojim izjavama, među kojima je i ona da prije njega nije bilo BiH, pa je neće biti ni poslije.

"Nezavisnost Republike Srpske hoću da vidim za života. Ja ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture", rekao je Dodik za TV "Una".

Komentarisao je Dodik i proteste građana ispred OHR-a povodom namjere visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, ističući da je protiv bilo kakvih nametanja.

"To je samo još jedna kamuflaža. Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo, jer kada bih to uradio, pogazio bih sve što smo ranije pričali", naglasio je Dodik.

Dok je Dodik na čekanju Kosovo je testni poligon jer tamo sukob konstantno tinja. Problem Srbiji je što je tamo situacija jasna, bar prema mišljenju Tomasa Tajnera, nekadašnjeg pripadnika italijanske vojske i stručnjak za hladnoratovske kopnene snage NATO i odbrambenu strategiju Alijanse.

“Mislim da su oficiri Generalštaba Srbije sinoć objasnili predsedniku Vučiću da će, ako se usudi da se napadne Kosovo, borbeni avioni NATO-a  reagovati u roku od nekoliko sati … U roku od 48 sati 173. vazdušno-desantna brigada američke vojske bila bi prebačena vazdušnim putem na aerodrom u Prištini, a padobranska brigada italijanske vojske “Folgore“ vazdušnim putem do aerodroma Đakovica (koji je italijanska vojska izgradila za ovu svrhu)”, piše Tajner.

Dalje navodi na Tviteru da bi dan kasnije bila aktivirana Mehanizovana brigada italijanske vojske “Pinerolo“, koja se nalazi u Bariju i okolini, a otpremila bi je 3. mornarička divizija italijanske mornarice sa svojim amfibijskim brodovima iz Brindizija u Drač u roku od 2 dana.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg dobro poznajem, odlično razumije što je NATO i kojim metodama raspiruje sukobe. Cijeli NATO pokušava iskvariti zemlje s tradicionalnim vrijednostima u gomilu zlih ljudi bez vjere i časti. Zapadni saveznici su se, shvativši da u Ukrajini njihovi planovi propadaju, odlučili boriti protiv zacjeljivanja rana na Balkanu, napisao je Kadirov i ovim potvrdio sumnje u EU da se preko Srbije želi destabilizirati cijeli Balkan.

– Možda smo blizu najbolje vijesti koju svi želimo u ovom trenutku širom Evrope i svijeta: o završetku rata u Ukrajini. Ali tada bi sukob mogao biti delokalizovan i krenuti ka zapadnom Balkanu – rekao je za dtt-net.com drugi izvor u ministarstvu vanjskih poslova jedne države članice, zahtijevajući apsolutnu anonimnost i nespominjanje države iz koje dolazi.

Povezani članci