Društvo

MIRE SE SARAJEVO I ZAVIDOVIĆI: Karić neće "ukrasti" Ćiru iz Krivaje

Edin Hadžihasić koji je pokrenuo proteste za odbranu Ćire iz Zavidović pozdravio je odluku gradonačelnice da kulturno-istorijski eksponat za svoj grad potraži na drugom mjestu. Na proteste u Zavidovićima je izašlo 700 ljudi.

- Izvinjavam se ako sam prenaglio u odbrani naše kulturno-historijske znamenitosti, ako se u odbrani nečeg takvog može prenagliti. Hvala Vam što i drugi puta odustajete od kupovine, oglasio se Hadžihasić na objavu gradonačelnice Sarajeva u kojoj najavljuje da će odustati od nauma da iz Krivaje Ćiru prebaci u Sarajevo.

Naše i vaše Sarajevo nije bio i nikada neće biti grad koji uzima i otima, nego grad koji dijeli i daje.

Bili bismo počašćeni da sa vama podijelimo divan djelić historije vašeg grada, ali potpuno razumijemo vašu privrženost i potrebu da lokomotivu sačuvate kao dio identiteta svog grada.

Iz istog poriva smo i sami renovirali Bistričku stanicu i iz istog razloga uz nju želimo vidjeti i popularnog "Ćiru".

Svakako, ni na koji način ne insistiramo da to bude baš vaša lokomotiva.Veseli nas i raduje što dijelimo istu strast prema lijepim elementima naše historije.Gradskom vijeću Grada Sarajeva predložiću da odustanemo od kupovine vašeg "Ćire", u nadi da ćemo uspjeti naći neku drugu lokomotivu i da ćemo zajedno uživati u pogledu i u Sarajevu i u Zavidovićima, napisala je Karić.

Neke od komentara pogledajte uz nastavku teksta.

Povezani članci