Društvo

ĆIRU IMA KO DA BRANI: Građani Zavidovića izlaze na proteste

Neformalna grupa građana iz Zavidovića najavljuje proteste zbog prodaje Ćire u Sarajevo. Ljudski.ba ranije je pisao o ljutnji obespravljenih radnika Krivaje zbog najava prodaje simbola kulturno-istorijskog naslijeđa ovog grada. Poziv neformalne grupe prenosimo u cijelosti.

 

-Povodom najavljene prodaje simbola Zavidovića, parne mašine "Kusače", neformalna grupa građana u četvrtak organizuje mirnu protestnu šetnju. Okupljanje građana će biti ispred zgrade gradske uprave u 17h.

Pozivamo sve građane, udruženja i sportske klubove da u četvrtak pokažemo jedinstvo i masovnim odzivom na proteste pošaljemo poruku svima da historijski spomenici i simboli našeg grada nisu na prodaju.

Prvi zahtjev protesta: Pozivamo sve političke subjekte u našem gradu da ostave na stranu sve podjele, stranačke interese i prepucavanja i da zajedno radimo na zaustavljanju prodaje našeg Ćire.

Drugi zahtjev protesta: Pozivamo gradonačelnicu Sarajeva Benjamina Karić rođ. Londrc i gradsku upravu Sarajeva da odustanu od kupovine i u dogovoru sa predstavnicima našeg grada nađu rješenje da Ćiro ostane u našem gradu.

Ljudski.ba je prenio stav Edina Doe Hadžihasića administratora Facebook stranice Zavidovići-Moj zavičaj koji je ranije pozivao na građanski otpor zbog otuđivanja kulturno-istorijskog naslijeđa iz njegovog grada.

- Predlažem da, neovisno o političkom djelovanju Gradskih Vijeća gradova Zavidovića i Sarajeva po pitanju razrješenja uništavanja kulturno-historijskog naslijeđa, napravimo online konferenciju na kojoj ćemo donijeti set zaključaka kojim ćemo prema političkim subjektima, koji su naši građanski uposlenici i moraju da rade u našem interesu, tražiti zaštitu naše imovine prije svega od otuđivanja i propadanja, napisao je Hadžihasić.

Prije toga gradonačelnica Sarajeva se preko društvenih mreža pohvalila kako ispunjava obećanja i da Ćiro stiže.

Povezani članci