Društvo

HAOS U CRNOJ GORI: Vladinu smjenu traži DPS, Dritan tajno potpisao Temeljni sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Demokratska partija socijalista pokrenuće danas inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore. Iz te partije su na svom Tviter nalogu naveli da je inicijativa otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

Ključni razlog je odluka premijera Dritana Abazovića da Vlada Crne Gore uprkos protivljenju dijela koalicije potpiše sporni Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Na fotografiji koju je na Telegramu objavio Abazović se vidi da su potpisivanju prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. 

Porfirije je u Podgoricu prethodno stigao bez ikakve ranije najave.

 Dio medija je ranije najavio da će potpisivanje biti 3. avgusta, ali je to tada demantovao predsjednik Vlade Dritan Abazović.

"Termin potpisivanja ne znam, ali mislim da se taj proces treba dovesti do kraja. Treći avgust kao datum potpisivanja po meni je dezinformacija jer datum još nije preciziran", kazao je Abazović u nedjelju.

Vlada nije zvanično najavila dolazak Porfirija, niti se prije potpisivanja oglašavala po ovom pitanju, kao ni SPC.

Nekoliko desetina građana protestovalo je jutros u blizini Vile Gorica zbog potpisivanja temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Građanski aktivista Alelsandar Saša Zeković rekao je novinarima ispred Vile Gorica da je Abazović danas pokazao da vodi netransparentnu politiku i da prema građanima postupa na podmukao način. 

"To ne radi Vlada koja tvrdi da je transparentna. Abazović ne drži do mišljenja stručne javnosti. Ovo je sve otvorenija diktatura Abazovića. Ovo nisu interesi građana. Ovo nije ni interes Srba u Crnoj Gori. Crnogorski narod pruža im ruku da gradimo stabilniju, evropsku Crnu Goru".

On je rekao da su okupljeni građani protiv otimanja crnogorske kulturne baštine i falsifikovanja nacionalne istorije.

"Ovo je na štetu svih u Crnoj Gori. Ovo je jasan signal svima da je vrijeme da se stvara široki demokratski front".

Povezani članci