Vaše priče

AHMETOVIĆ NARUŽIO IZETBEGOVIĆA: Izdao je NES kao i Srebrenicu

Sadik Ahmetović, bivši visokopozicionirani funkcioner SDA, nije iznenađen izbacivanjem NES-a iz vlasti u USK-u, koju uz SDA sada čine stranke trojke i Pomak.

S obzirom na iskustvo koje, kako kaže, ima sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, ne isključuje mogućnost da je nakon oštrih pisama iza kulisa dogovorio da SDA u USK-u napravi taj korak i izbaci iz vlasti dojučerašnjeg partnera.

- Ne bi me iznenadilo da je to tako, jer imam negativno iskustvo kad je u pitanju Srebrenica. Ali, postoji i druga dimenzija koja je na određeni način poljuljala sam ugled predsjednika SDA. Ukoliko na jedan iskren način ne izađe prema svojim strateškim partnerima, mislim da će u periodu koji je ispred nas doći u situaciju da ponovo doživi ono što je doživio, a to je da sa njim u koalicioni odnos neće niko. Sve sam bliže mišljenju da će se ponoviti epizoda koju smo gledali neposredno nakon prethodnih opštih izbora, da će u takvu situaciju Izetbegović dovesti stranku i nakon izbora 2026. Očito je da je NES kao stranka imao značajnu priliku da bude dio vlasti u FBiH i da je na određeni način poslušao lakomislenog Izetbegovića i istupio iz tog procesa u finišu. Mislim da je puno izgubio. Sada su izgubili Vladu u USK-u i došli su u nezahvalnu poziciju koju im je iskonstruisao predsjednik SDA, govori Ahmetović i podsjeća da to lider SDA ne čini prvi put.

- Desilo se to i u Mostaru, ali se desilo i prije nekoliko godina, kad je A SDA (sadašnji NES, op. a) potpisala koalicioni sporazum sa SDA, da bi nakon nekoliko dana Izetbegović razgovarao sa SBB-om i potisnuo A SDA iz vlasti. To je jedna manipulacija predsjednika SDA sa manjim strankama i vjerujem da svi oni koji imaju takvo iskustvo neće više biti u prilici da na bilo koji način sarađuju s njim, ističe Ahmetović.

 Smatra da je Izetbegović političar koji ne gleda daleko, već na trenutno stanje i dobijanje jedne utakmice. 

- Borba za državu je dugoročna i on to ne vidi. Očito je da nema kapacitet da okupi stranke, jer ovi pokazatelji u Mostaru i USK-u konačno stavljaju tačku na tu njegovu strategiju. On u principu misli da je dobio, a siguran sam da je puno izgubio. Svojom politikom doveo je bošnjački narod i BiH u tešku situaciju, a NES je doveo u situaciju da su samo zbog Izetbegovića izgubili puno u politici, kaže Ahmetović.

Prema njegovim riječima, Izetbegović nema kapacitet da napravi jak politički blok na nivou FBiH i države.

- On nema kapacitet da to napravi ni unutar bošnjačkog političkog bloka, a kamoli da to napravi sa drugim strankama koje okupljaju srpski ili hrvatski narod. Mislim da će probosanski blok u narednom periodu biti blok bez SDA i da će on biti sve veći, te da će građani iz svih ovih političkih igara koje je igrao vidjeti da je pozicija SDA borba za vlast i fotelje, a ne borba za državu. Uvjeren sam da će probosanski politički blok u budućnosti okupljati sve stranke izuzev SDA, rekao je Ahmetović.

Mogu li se nakon USK-a promjene desiti i u TK-u, pitali smo.

- Ako DF, koji je snažan partner SDA, ne otvori oči i ne vidi šta Izetbegović radi sa partnerima, onda se može očekivati i drugačiji rasplet situacije. Vjerujem da im je ogledalo ovo što se dešavalo u Bihaću i u Mostaru i na određeni način u budućnosti možemo očekivati turbulencije unutar Vlade TK-a. No, dobro poznavajući taj dio BiH, ne vjerujem da će doći do rušenja Vlade s obzirom na jaku koaliciju koja je na personalnom nivou u Tuzli između DF-a i SDA, zaključuje Ahmetović.

Povezani članci