Politika

VLAST I ČAST: Čović diriguje, u Sarajevu se sprema orkestar da ga prati

Ključni reformski iskorak u BiH će biti Izmjena izbornog zakona, jasno je poručio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Izborni zakon BiH se mijenja u Parlamentarnoj skupštini BiH, dodaje Čović, koji smatra kako je potrebno imati parlamentarnu većinu koja će u Zastupničkom domu PS BiH taj posao moći završiti do kraja ove godine.

Piše: Asim Baličević

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković je čini se zainteresovan za funkciju premijera F BiH. To znači da je NIP spreman na saradnju sa HDZ-om, ali ua sada se ne izjašnjava o jasnim porukama iz ove stranke o uslovima saradnje.

- Neću bježati od te odgovornosti! To je jedna od najvažnijih dužnosti u BiH, sigurno najoperativnija i za suštinske reforme možda najvažnija funkcija. Važnija od svih kantonalnih, pa i od Vijeća ministara BiH, gdje su neke druge nadležnosti. Ono što mi je važno jeste da ova koalicija okupljena oko Denisa Bećirovića i možda neke druge stranke naprave tu stabilnu, čvrstu većinu, da se napravi kvalitetan programski koncept kao što je bio u Kantonu Sarajevu. I da se onda sa partnerima - HDZ-om BiH i još kojim krene u suštinsko, istinsko provođene reformi, istakao je Konaković.

Ovog puta ostavićemo po strani odnose unutar stranaka okupljerni kako kaže Konaković oko Denisa Bećirovića u kojima lider NIP-a sebe vidi iznad SDP -a koji je ipak gledano cijelu BiH snažnija stranka, ali nikako da se nametne kao lider u sadašnjoj koaliciji. Ključni problem je kako nakon ovih izbora i nametnutih odluka visokog predstavnika osigurati da se na teritoriju cijele BiH svi građani osjećaju zaštičenim.

Dok se Konaković nameće, Čović je mudriji. Nije zatvorio vrata svom pouzdanom partneru SDA. Nekoliko svađa bi se moglo zaboraviti ako sve krene po starom. U SDA su naravno spremni i voljni ostati dio vlasti i neće se lako predati. Kako god jasno je da bi oni morali svirati po notama HDZ-a.

Uz pomoć Schmidta HDZ će dobiti kontrolu hrvatskog kluba u Domu naroda. Njima je legitimitet osiguran. Hrvatima i Bošnjacima u RS nije. Tamo će prema prvim rezultatima u NSRS biti troje Bošnjaka koje je kandidirao SNSD. Ukoliko Pokret za državu nakon brojanja glasova iz dijaspore ne dobije šesti bošnjački mandat to će SNSD-u omogučiti da blokira pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Osim toga već dugo SNSD ima i „svoje Hrvate“ što Draganu Čoviću ne smeta. Njega prava Hrvata u RS nikada nisu ni zanimala.

Uz već izvjesnu koaliciju SNSD-a i HDZ-a na državnom nivou jasno je da je pred bošnjačkim i grašanskim strankama iz F BiH veliki teret odgovornosti u zaštiti državnih interesa. Prema onome što se do sada može naslutiti iz iozjava političara bitka za vlast u F BiH je čini se ispred državnih interesa. Interesantno je da rijetko ko u ovom trenutku spo minje kako se vijeće ministara može konstituisati bez SNSD-a i HDZ-a. Jeste da bi to stvaralo problem u prohodnosti zakona posebno kroz Dom naroda BiH, ali sigurno je da može služiti kao sredstvo pritiska u pregovorima.

Da zbog pojedinih politika u F BiH ima razloga za brigu u vezi budućnosti države pokazali su izbori u RS-u. Upravo zahvaljujući Konakovićevom NIP-u koji je umjesto Pokreta za državu podržavao Koaliciju za državu okupljenu oko Platforme za progres izgubljen je značajan broj glasova koji bi Bošnjacima osigurali dodatnog zastupnika. U pitanje je čak dovoden i mandat bošnjačkog predstavnika iz RS-a u Parlamentu BiH. Ta politika nije dobila podršku naroda, ali bi ga mogla skupo koštati, a znamo da se u RS odavno vodi projekat negiranja bosanskog jezika, kao i atak na državnu, ali i privatnu imovinu Bošnjaka i Hrvata.

Indikativno je i da svi oni koji su se začešljali za vlast u F BiH skoro i ne pominju krađu glasova u RS-u i borbu opozicije da smijeni Dodika. Oni su najavili da će doći u sarajevo kako bi mirno prošetali od OHR-a do CIK, i biće interesantno hoće li s njima biti stranaka iz F BiH.

Povezani članci