Društvo

FADIL (NE)SLUŠA BAKIRA: SDA radnicima GINEX -a ne da zaslužene nagrade, kazna jer su zaustavili mutne radnje

Prema saznanjima „Slobodne Bosne“ iz izvora bliskih Vladi FBiH predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću ne sviđa se ideja premijera Fadila Novalića i ministra industrije i energetike Nermina Džindića da kadrovi iz Zenice preuzmu vladine poluge u Nadzornom odboru Ginexa iz Goražda. Nakon što se pokazalo da potpredsjednik SDA Sedad Dedić bespogovorno sluša naloge iz vlade njemu se trebao pridružiti smijenjeni policijski komesar iz Zenice Semir Šut.

Ovim činom bi vlast, a posebno SDA poslala jasnu poruku da ih ne zanimaju radnici GINEX -a, ali ni grad Goražde u kojem je puno nezadovoljnih jer u GINEX – u nema mjesta za njihove kadrove.

Šamar Goraždanima iz Vlade F BiH je ponovo stigao naglom promjenom mišljenja i smjenom generala Hamida Bahte i prije nego što je postavljen na funkciju u NO. Odluku o njegovom imenovanju Vlada FBiH je povukla bez pominjanja Bahtinog imena. Iz više izvora nam je potvrđeno kako Bahto nije bio sretan zbog nagle promjene raspoloženja prema njemu, pa je u prvom trenutku odbio ponudu da se razrješi na vlastiti zahtjev. Umjesto njega, kako saznajemo, potpis je stavila službenica iz resornog ministarstva, a da bi se Bahto odobrovoljio i da ne bi pravio probleme obećano mu je da će biti prokurista u GINEX-u.

Čini se kako u vladi ipak nisu bili sigurni da mogu računati na Bahtinu bespogovornu poslušnost.

Nije tajna. Vlada F BiH odavno želi smjeniti direktoricu Muneveru Foču, što je uprkos činjenici da su postojali i opravdani razlozi izazvalo neočekivano velike proteste u Goraždu. Vladini poslušnici u rukovodstvu GINEX -a sada kažnjavaju direktoricu i radnike ne dozvoljavajući da se 1, 6 miliona KM izdvoji za nagradu radnicima, s čim su suglasni i mali dioničari. Umjesto nagrade radnicima krenule su neprovjerene informacije da se predlaže povećanje plata radnicima od 400 KM i 500 KM mjesečno. Istine radi, ako pogledamo zvanične podatke sa Sarajevske berze prosječna primanja radnika GINEX u predhodnoj godini iznosila su 1.400 KM sa planiranim novim povećanjem u ovoj godini.  Dok mnoge firme u namjenskoj industriji imaju blokirane račune i znatno manje plate postavlja se pitanje zašto većinski vlasnik ne brine o drugim radnicima koji rade na rubu egistencije umjesto slanja nerealnih poruka radnicima GINEX-a.

Da li se time želi pridobiti radnička podrška za smjenu Uprave ili kupiti glasovi radnika pred predstojeće izbore? Ako je tačna najava da Vlada F BIH želi radnicima GINEX-a povećati prosječnu plaću na 2.000 KM, nejasno je da li se to odnosi i na ostale uposlenike u BPK Goražde ili  sve druge radnike namjenske industrije čije su plate neredovne i daleko ispod prosjeka radnika GINEX-a.

Očegledno direktorica koju su iz vlade bili uvukli u svoje sumnjive namjere ipak nije bila spremna ići do kraja i uništavati GINEX kako bi se njegov novac upumpavao u propale firme poput BINAS -a, Vitezita. Posebno je bila interesantna igra sa ltal sistemima, kompanijom koja je namjenski osnovana da bi kako se sumnja srbijanska namjenska industrija došla do GINEX -ove recepture koju godinama ne mogu da usvoje. Obrazloženje da bi Ital sistemi donijeli novu investiciju pada u vodu jer je čak i laicima jasno da je lokalitet Pobjede gdje se GINEX nalazi još prije 50 godina usvojio tehnologiju izrade metka koji se nudio kao zajedničko ulaganje. Slično je i sa pričom o zajedničkim ulaganjima sa firmom iz Dubaija koja je osmišljena isključivo kako bi stranački podobni kadrovi profitirali na posredovanju.

Kako Sedad Dedić kao predsjednik NO upravlja državim kapitalom najbolje svjedoči pokušaj kupovine zemljišta od privatnih lica po višestruko većoj cijeni od realne. Plan je propao jer je dokazni materijal poslat u nadležno tužilaštvo, a pokušaje Dedića da sve predstavi kao ideju uprave ruše zapisnici sa sjednica u kojima stoji upozorenje direktorice da cijena koja se želila odobriti nije realna.

Radnici, mali dioničari i lokalna zajednica uvjereni su da je riječ o politici koja slabi GINEX i dovodi ga u ravan sa mnogim drugim državnim  frimama koje nemjaju tako uspješno poslovanje. Za razliku od Alema Omerhodžića koji je podnio ostavku, Dediću to nije palo ni na pamet iako su radnici tražili njegovu smjenu, kao i izvršnog direktora Hasana Tafre kojeg su željeli postaviti za v.d direktora. Umjesto ostavke Dedić je potražio pojačanje iz Zenice, iako bi kao dugogodišnji kadar SDA morao znati da u Zenici ne bi rado dočekali postavljanje nekoga u rukovodstvo lokalnih kompanija.

Ipak, najveću reakaciju u javnosti izazvale su posredničke provizije i sistem nakupaca koji jeftino kupuju izuzetno tražene proizvode od GINEX-a a zatim iste prodaju kupcima u SAD-u po znatno većoj cijeni. Zarađuju se ogromni  iznosi trgovačke provizije. Javna tajna je da se radi o frmama koje su bliske politici koje Uprava ne može odbiti ili će biti smjenjena?

Vraćamo se na početak priče o GINEX-u i sumnje mnogih da je upravo ovo bio razlog za smjenu Uprave? Skupština koja je zakazana za 29.06.2022.godine i vrijeme koje dolazi zasigurno dat će odgovor na mnoga otvorena pitanja oko GINEX-a. Da li svi problemi počinju i završavaju u Nadzornom odboru koji broji samo tri člana a koje bira samo jedan član Skupštine prema instrukcijama samo jednog  ili dva čovjeka iz sjene? Ako se pokaže tačnom informacija da predsjednik SDA nije za „okupaciju“ GINEX iz Zenice Omerhodžić bi mogao još neko vrijeme ostati u NO. Ali tu se ne završava priča što se tiče Goražda. Ovaj grad i njegovi kadrovi konstantno se ponižavaju iz Sarajeva, a dokaz je da za njih nema mjesta u Odboru za reviziju. Tu se dovode kadrovi iz Sarajeva i Tuzle. Zato je opravdana sumnja da bi SDA opet bila spremna trgovati s Goraždem koje je u ratu željela zamjeniti za Doboj.

Povezani članci