Politika

FIJASKO ZA KRAJ: Sve je gotovo, narod više ne želi Dodika

Tresla se gora, rodio se miš - ukratko bi glasio zaključak viđenog jučer na međuentietskim linijama u BiH. No, stvari nisu baš tako banalne, a posljednice za Dodikov režim bit će bolne i tek slijedi ono najgore.

Piše: BOGDAN BAUK

Na poziv Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH jučer su na nekoliko lokacija u Bosni i Hercegovini održani protesti i blokade saobraćajnica u znak podrške predsjedniku entiteta RS Miloradu Dodiku i v.d. predsjednika “Službenog glasnika RS“ Milošu Lukiću, protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu, a nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, iz sigurnosnih razloga, zabranilo okupljanje ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Protest u Istočnom Sarajevu, kojem je prisustvovalo nekoliko desetina ljudi i koji je održan na takozvanoj "entitetskoj liniji", završen je nakon polusatne blokade saobraćaja, a protekao je bez narušavanja javnog reda i mira.

Okupljanju je prisustvovao i premijer entiteta RS Radovan Višković.

Uz Viškovića i druge entitetske zvaničnike okupljanju je prisustvovao i Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Okupljeni su nosili zastave i transparente sa likovima Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS, kao i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

1 1693596891

Nekoliko stotina metara dalje, okupila se manja grupa građana u znak protivljenja istom skupu.

Dodikove pristalice okupile su se i u Loparama, Doboju i Nevesinju, gdje su također na pola sata blokirale saobraćaj.

Sud Bosne i Hercegovine zaprimio je ranije izmijenjenu optužnicu protiv Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS. Optužnica tereti Dodika i Lukića za “neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”.

U junu ove godine, Narodna skupština RS je usvojila zakonske propise koji se tiču neobjavljivanja odluka Ureda visokog predstavnika i obustava primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u entitetu Republika Srpska.

Ljudski.ba jučer je izvijestio s lica mjesta o malobrojnim građanima koji su iskazali podršku lideru SNSD-a.

Milorad Dodik doživio je fijasko na potestnim skupovima na međuentitetskoj liniji.

Narod nije želio da prisustvuje njegovim organiziranim protestima, prijetećeg naziva “Granica postoji”.

U svim mjestima, gdje je došlo do kratkotrajne obustave saobraćaja na međuentitetskoj liniji, okupilo se po nekoliko stotina ljudi.

Narod više ne želi Dodika, i politike koje vladaju širenjem straha, laži, plitkim manipulacijama, prijetnjama nasiljem i snajperima na krovovima.

Fijasko na skupovima je nagovještaj kraja politike koja će svoj epilog uskoro imati na Sudu BiH.

Za Ljudski.ba potvrđeno je da je Sudu BiH dostavljena izmijenjena optužnica protiv Dodika i Lukića, koja će uskoro biti i potvrđena.

I naravno, da ne zaboravimo, a jednako je važno. Kontraskupovi održani ispred pojedinih džamija koje su organizirali ekstremni nacionalisti u Sarajevu – također su doživjeli fijasko.

A, na njihovu brojnost je također računao Dodik prilikom organizacije svojih skupova, kako bi dodatno podigao međunacionalne tenzije.

Narod je odlučio da je bilo dosta!

Povezani članci