Vaše priče

NOVA STRANKA: Svašta, ili jašta

Dva nagovještaja o formiranju nove političke stranke u BiH su postala tajnovita. Lider je postao samotajnovit. Nagovijestio je 2 u 1. Platforma sa strankom ili obrnuto , stranka sa platformom. Sve je tajnovito.

Piše: IZUDIN KEŠETOVIĆ

Međutim, upornost novinara BH TV i TV N1 nije uspjela da dođu do imena, kako bi to rekao vodeći novinar TV Face: " Imena daj nam imena".

Po meni lično to uopšte nije bitno. Sve je jasno. Ono što je bitnije je šta će se i ko će se naći  na/u toj platformi i stranci. Mnogi raniji pokušaji su propali. Recimo neke.

Prvo Stranka za BiH. Posljednja SBB , Stranka za bolju budućnost. Da ne budem maliciozan/zloban pitam šta nam je ostalo od BiH i bolje budućnosti. Ostale političke stranke i lidere da ne spominjem. Nema ih niti u tragovima 

Napokon nema više stranaka  SDA i SDP kakve su bile prije 25 godina za vrijeme pravih lidera kao što su rahmetli Alija Izetbegović i Nijaz Duraković. Od tada je krenulo sve nizbrdo jer nemamo narodnih i socijaldemokratskih stranaka.

Došli su novi lideri i liderčići na čelo stranaka i strankica. Tako bi moglo biti i sa novim samozatajanim liderom koji jaše na  "dva konja".  Prvi "konj" je platforma. Drugi "konj" je stranka. Cilj bi mogao biti država BiH i blagostanje građana na cijeloj teritoriji.

Što bi rekli iz S za BiH, 100%. Oni iz SBB bi rekli da budemo bogati kao što je postao njihov lider. Očito da smo danas u BiH više podijeljeni i siromašni kao nikad.

Politički subjekti ili stranke se toliko podijeljeni tako da je  lider jedne marginalne stranke u Zenici vlast, liderstvo i bogatstvo prenio na svoja dva sina i suprugu,  a sebe proglasio " katilom" kriminala i kriminalaca. Sve u svemu postoji sumnja ili skepsa.

Po profesiji sam sumnjiv jer sve stavljam pred sud kritike. To mi je posao. Takva mi japija. Jedino ne sumnjam da će se na samozatajanu platformu i stranku, koju je nagovijesto samozatajani predsjednik,  "svašta ili jašta nafatati". Bili živi i vidjeli.

Sumnjam da postoji snaga u akademskoj zajednici da pripomogne ovakvom jednom pokušaju iz dobrih namjera. Zašto? Zato što su se mnogi "nafatali " zvanja doktorata nauka, zvanja  univerzitetskih profesora i zvanja akademika. Više se ne zna odakle sve " curi toliki mozak".

S toga da zaključim sve mi ovo liči na onu priču o znatiželjnom koji je volio da zaviri u rupu , a dobio ubod u oko. S toga neka ostane sve tajnovito po onoj narodnoj : " Nije pao snijeg da pokrije brijeg , nego da svaka zvijer pokaže trag".

Povezani članci