Vaše priče

KOJA IM JE „EROTIČNA ZONA“: Sprema li Osmorka "smokvin list"?

Nekadašnji viđeniji SDA-ovac, a sada aglini lide NIP-a, Dino Konaković, obećao je da će koalicijski sporazum „Osmorke“ sa HDZ BiH biti „nešto što do sada nije viđeno u BiH“.

Piše: FARUK KAJTAZ (Izascene)

Dakle, politički spektakl u najavi! Skoro kao i njegov boravak u Mostaru i razgovor sa Draganom Čovićem, koji je, eto, „pao“ baš u isti dan kada je kod „partnera“ iz Mostara boravio Milorad Dodik i delegacija SNSD-a!? Konaković kaže da se tom prilikom nije susreo sa Dodikom, a baš bi bio „spektakl“ da jeste ili... Ali, pustimo sada ta mala medijska varakanja i spinove.  

Naime, ukoliko je tačan tekst Sporazuma, koga su ovih dana objavili neki portali u BiH, Osmorka se i nije trebala toliko truditi da „nakuca“ Sporazum sa Čovićevom strankom i HNS BiH.

Taj do sada nevođeni „papir“ je tek gusto kucana zbirka svih mogućih općih mjesta sa domaće političke scene napisanih političkim meta jezikom, koji može značiti puno toga, ali koji nema nikakvu ozbiljniju suštinu. I uz pripadajuću preglomaznu „preambulu“, kao da se sprema nekakav novi Ustav.

Više je to spisak nekakvih smjernica, nego konkretan plan i ozbiljan politički papir.

HDZ i Osmorka su, bez po' muke, sličan sadržaj mogli pronaći u bilo kojoj od javno dostupnih publikacija, koje promoviraju evropsku perspektivu BiH ili čak u programima (koje niko ne čita) brojnih stranaka ili koalicija u BiH.

Od obećanog „spektakla“ i onoga što nije do sada viđeno, javnost u BiH više zanimaju savim konkretni odgovori na važna pitanja.

Recimo, da li je Osmorka obećala uspostavu trećeg javnog RTV servisa u BiH i hoće li se nastaviti sa izmjenama Izbornog zakona prema željama HDZ BiH i Dragana Čovića? Sprema li se možda „asimetrični i izbor članova Predsjendišta u BiH“?

Ovakvi planovi i programi, koje uredno prenose HDZ-u naklonjeni mediji sigurno nisu tek pusta izmišljotina i već su jako dobro poznate teme iz javnih istupa lidera ove stranke, ali je najvažnije pitanje: Zašto se o tome ne oglašava Osmorka?

Ako sve ovo nije dio koalicijskog sporazuma (javnog ili tajnog) zašto se onda ne demantuje, umjesto što se uporno šuti? Čemu ta tajnovitost i skrivanje iz papira koji lijepo zvuče, a ništa konkretnog ne otkrivaju?

HDZ-u i HNS-u se traži „erotična zona“, samo da bi se što prije potpisalo „šta treba“.

Treba li Osmorki nekakav politički „Smokvin list“ samo da bi se napravio koalicijski sporazum sa HDZ-om? Spisak lijepih ideja i misli?

Načelan i definicijski suhoparan poput stare školske lektire.

Samo dovoljan razlog da se što brže uđe u vlast sa HDZ-om u FBiH i sastavi nova Vlada, koja se – praktički - do novih izbora, neće moći raspustiti! Podijeliti ministarstva i sve ostalo i onda „prst u uho“ do narednih izbora. Kakvi planovi kakvi bakrači!

Uostalom, zar nije primjer ranijeg, još uvijek aktuelnog saziva Vlade FBiH, jasan dokaz da se Vlada ne može raspasti, te da može vladati, čak i nakon održanih novih izbora!? Puni mandat – bez izbornog legitimiteta. Tehnički, ali zapravo stvarno i u punom kapacitetu!

Sprema li Osmorka sastavljanje nove entitetske Vlade ili se pak samo „oštri“ za podjelu postizbornog plijena? A onda...kud koji mili moji. Važno je bilo „ugraditi“ se i „poklopiti sve što se treba i može“.

Baš kao što se i u entiteti RS na isti tas stavlja vrijednost jednog ministarstva (Dodikovom milošću) sa budućim procesima na nivou cijele države. Kolje se cijela krava, radi par kila mesa?

Osmorka suštinski samo hoće ono što je već imala SDA....a tvrdili su da su „drugačiji“. Da parafraziram jednu staru poslovicu...neki mogu otići iz SDA, ali „SDA“, izgleda, nikada neće otići iz njih!

 

 

Povezani članci