Politika

A SADA - VLADA: Osmorka usaglasila sporazum programske koalicije sa HDZ-om

Na današnjem sastanku političkih stranaka 'Osmorke' usaglašen je okvirni dokument o smjernicama, načelima i ciljevima u funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti za mandatni period od 2022. do 2026. godine i u petak će biti parafiran s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH.

 

To je novinarima nakon sastanka izjavio Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, napominjući da će okvirni dokument biti parafiran s HDZ-om na Dan državnosti BiH, u sjedištu Parlamentarne skupštine BiH.

Dokument će u ime stranaka 'Osmorke' parafirati lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, kazao je Efendić.

"Sad će uslijediti usaglašavanje programa prije formiranja izvršne vlasti, detaljni, po resorima, zakoni i sve ono što treba da usaglasimo da znamo konkretno šta nam je raditi jer mi svi imamo i svoje programe i imamo određene prioritete i vizije u raznim segmentima i na tome ćemo naravno sada raditi. To ćemo sve imati do trenutka kad se steknu preduvjeti formalni za formiranje izvršne vlasti", kazao je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Prije ovog sastanak predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se sastao sa liderima SDA Bakirom Izetbegovićem i DF-a Željkom Komšićem. Nakon sastanka nam je Semir Efendić rekao da ih je Nermin Nikšić uputio o čemu se razgovarali i da je tema tog sastanka bio izbor petog delegata kojeg treba imenovati NSRS, tačnije da li će dati podršku Pokretu za državu koju je ranije tražio Vojin Mijatović. Ukoliko ne bude saradnje između Pokreta za državu i opozicije, petog delegata najvjerovatnije ponovo dobija SNSDi samim tim osvajaju i kontrolni paket.

Povezani članci