Vaše priče

DALMATINAC "ZATRESAO" REGION: Opet sve miriše na barut i krv

Dalmatinac i antifašista Lea Mario Vujević izuzetno je aktivan u komentarima društvenih zbivanja. Borac protiv nacionalizma osvrnuo se na aktuelna dešavanja u regionu koja kako kaže mirišu na nove ratove.

Svakih tri-četri decenije mi Jugoslaveni ratujemo. Gavrilo rokne onog Ferdinanda 1914 godine i krene Prvi svjetski rat, a mi Jugoslaveni na različitim stranama.

Ne prođu ni tri decenije, krene Drugi svjetski rat, mi Jugoslaveni zajedno sjebemo sile osovine, pobjedimo Hitlera. Musolinija i onog Kurokitu.

Onda smo 45 godina živili krasno, pa nam je dosadija mir, sigurnost, i zajedništvo.. Poubijasmo se između sebe u ime nekih bogova i šizofrenih novih granica, jer tuđe je najslađe.

Napravismo genocid i masakre, zavismo u crno cilu svoju sirotinju. Zgazili smo mir i ljubav, slavili smo rat i zločin. A bjelosvijetske hulje nas gledaju i navijaju da se opet pobijem. Neke od tih hijena bi Istru i Dalmaciju, neke bi Vojvodinu i Kvarner, a Bugari postaše novi narod u Makedoniji. A imamo mi i svog šljama i danas.

Ne prođe ni tri decenije od rata u Jugoslaviji, neki bi iznova cijepali Bosnu, neki bi cijepali Crnu Goru, ko da su list od papira. Nisu nama problem ni Rusi, ni Amerikanci, nama je problem šizofreni nacionalizam koji bi mijenjao granice i danas.

Djeca nam pobjegoše po svijetu da se nikad ne vrate, i ljudi pred starost odavde bježe, miriše im opet barut i krv. A vjerske konfesije na ovim prostorima kao glavni ideolog zla, blagosiljaju oružje i slave fašiste. Krvnicima našeg naroda vraćaju se imena ulica i trgova, napadamo svoju sirotinju koja se drukčije zove, ili u drugo mitsko biće vjeruje.

Propala nam gospodarstva, propalo nam školstvo, vjeronauk i leteći turbo anđeli važnija nam nauka od matematike i kemije. Čekaju nas poskupljenje, glad, besparica. Za ljubav i drugarstvo ne znamo, stvaramo jednonacionalne enklave, demografski odumiremo.

Najgori šljam nam vodi države, krade i puni džepove, i maloumnoj sirotinji prodaje neostvarive mitove. A započnete li novi rat zbog debelguzih pedofila u mantijama, treba vas objesit za jaja na glavnom trgu.

Davno je Tito reka: popovi u crkve, kriminalni šljam na Goli otok, oportuniste u stranu, radnici u tvornice, seljaci na polje.

Povijest koju je nacionalizam ispisao miriše samo na buduću mržnju i zlo.

Povezani članci