Vaše priče

AKADEMIK KUKIĆ JASNO I GLASNO: SDA niko ne vjeruje, SDP mora biti oprezan

Akademiok Slavo Kukić dao je intervju za crnogorski Monitor. Suština njegovog izlaganja je da napredak u BiH ovisi od toga da se na izlazna vrata pošalju sve etnonacionalističke partije. Za sada kaže na dobrom se putu da se SDA dugoročno istisne iz vlasti, s tim da to neće mnogo značiti ako u budućnosti istim putem ne odu HDZ i SNSD.

Govoreći o formiranju državne vlasti akademik Kukić iznosi svoje viđenje zašto su se ujedinili SDP, HDZ i SNSD. Prvi su to učinili da SDA izbace iz vlasti, što je i ostalima čini se bio interes jer računaju da s novim koalicionim partnerima mogu lakše doći do njima važnih ciljeva.

- Dodik investicije sa Srbijom zaobilazeći ovlasti BiH, Čović promjene u Ustavu i Izbornom zakonu koje HDZ čine nezaobilaznim faktorom vlasti. Koliko su s tim procjenama bili u pravu teško je reći. No, siguran sam da će vrijeme i to vrlo brzo pokazati, rekao je Kikić.

Za formiranje vlasti u F BiH postoje problemi koji bi kako smatra Kukić mogli rezultirati još jednim četverogodišnjim mandatom Fadila Novalića i njegovih ministara u tehničkom mandatu.

- Razlog tome nije parlamentarna većina nego Izborni zakon. Osmorka i HDZ, naime, imaju dvotrećinsku većinu i u Zastupničkom i u Domu naroda federalnog parlamenta. No, problem je što federalnu vladu ne postavlja parlament nego je imenuje predsjednik FBiH uz suglasnost dva podpredsjednika. Problem je i  što je Schmidt svojim izmjenama Izbornog zakona, s ciljem da pogoduje HDZ-u, ali i nijemim promatranjem postizborne krađe SDA, njezinom kupovinom delegata Osmorke u Domu naroda, partije oko SDP onemogućio da predlože člana federalnog predsjedništva iz reda Bošnjaka i to pravo omogućio samo SDA-u. Time je stvorena mogućnost da SDA-ov član federalnog predsjedništva odbije dati suglasnost za vladu u kojoj nije SDA. A to bi za posljedicu moglo imati da postojeća federalna vlada, koja je u tehničkom mandatu i prethodne četiri godine, u tehničkom mandatu nastavi i sljedeće četiri godine u slučaju da ne intervenira visoki predstavnik na način da partijama koje imaju većinu u federalnom parlamentu omogući da formiraju vlast. Hoće li se, pak, to i dogoditi, vrlo je upitno, smatra kukić.

Smatra da je Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt zakomplikovao stvari u BiH nametanjem loših rješenja za izmjene Izbornog zakona, ali to ne vidi kao razlog da mu se "skida glava". Podsjetimo grupa parlamentaraca iz Njemačke je zatražila njegovu smjenu.

-  BiH je dominantna logika isključivosti. Može devet tvojih odluka biti odlične, a samo jedna da se jednoj grupi ne sviđa i zbog toga te je ta grupa spremna osuditi na smrt. To se događa i Schmidtu. Njegovoj odluci iz izborne noći se može štošta prigovoriti, i ja sam to u više navrata i činio – u vezi s retroaktivnom primjenom nametnutih zakonskih rješenja, u vezi s načinom izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije, njome nije eliminirana postojeća diskriminacija građana i slično. Grijeh je, međutim, zbog toga ne vidjeti i sve ono pozitivno što ta odluka sadrži. Odlukom su, recimo, reducirane ovlasti Doma naroda isključivo na pitanja koja su Ustavom definirana kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, propisanim rokovima je onemogućena opstrukcija u izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije i u formiranju drugih organa izvršne vlasti, onemogućeni su raniji opstrukcijski scenariji s formiranjem Ustavnog suda itd. Bojim se da od slične logike „boluje“ i dio evropskih političara, pa i u Njemačkoj. A ispravno bi bilo pohvaliti sve što je dobro i tražiti korekcije onog što je protiv BiH kao evropske države i društva, kaže Kukić

Imao je akademik Kukić poruku za SDP, da bude oprezan u davanju ustupaka posebno Miloradu Dodiku, jer bi previše njih moglo da im se negativno fakturiš, više nego Našoj stranci i NIP-u.

 

Povezani članci