Politika

SRBUJ, MAKAR SLAMU JEO: Vlada RS uputila poziv građanima uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici

Vlada bh. entiteta Republika Srpska pozvala je institucije i građane da u četvrtak, 23. maja 2024. godine, povodom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a o prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, istaknu zastavu RS-a i "simbolički iskažu svoje protivljenje namjeri usvajanja ovog dokumenta, kojom se nastoji urušiti ustavna pozicija Republike Srpske i srpskom narodu prišiti epitet genocidnog", poručili su iz vlade.

-Isticanjem zastava građani Republike Srpske će jasno i nedvosmisleno iskazati jedinstvo i sabornost srpskog naroda, u trenutku teških iskušenja po cjelokupni srpski narod, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, oni koji se protive usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a, u svom djelovanju pokazuju ozbiljno civilizacijsko posrnuće.

Nijedna Rezolucija, pa čak ni sudska presuda, ne odnosi se na narod u njegovom totalitetu, odnosno ukupnosti pripadnika jednog naroda, a posebno ne na prošle i buduće generacije. Dovoljno je ukazati na činjenicu da danas niko ne tvrdi da je njemačka nacija, odnosno njemački narod ganocidan, iako je nacistički režim presuđen za holokaust. Tako, i u slučaju Rezolucije o genocidu u Srebrenici niko neće moći tvrditi da je srpski narod genocidan, kako to neke politike pokušavaju neosnovano prikazati.

Sudske presude, pa i rezolucije su instrument da se narodi i nacije sačuvaju i zaštite da budu žigosane genocidnim. Odgovornost za genocid mogu snositi pojedinci i režimi, a ne narodi. Politike koje se protive usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici pokazuju ustvari strah od činjenice da ih ova Rezolucija prepoznaje kao takve i istovremeno, na određeni način i u određenoj mjeri, onemogućava u budućim hegemonističkim velikodržavnim planovima koji nužno rezultiraju genocidom.

Povezani članci